fbpx

[Video] Avstrija pripravljena zaradi migracij prizadete države na Balkanu podpreti kadrovsko, materialno in finančno!

Avstrijski notranji minister Karl Nehammer (foto: EPA)

V Nickelsdorfu na avstrijsko-madžarski meji sta se danes sestala notranja ministra Avstrije in Madžarske, Karl Nehammer in Sandor Pinter. Obe državi sta poudarili, da nameravata skupno nastopiti v boju proti nezakonitim poskusom prečkanja meje, poročajo tuje tiskovne agencije. 

Avstrijski minister je po pogovorih napovedal, da namerava Avstrijo, Grčijo in druge zaradi nezakonitih migracij prizadete države na Balkanu podpreti “kadrovsko, materialno in finančno”. Dodal je, da so avstrijske oblasti sedaj bolje pripravljene na morebitni nov migrantski val kot leta 2015. Podrobneje o konkretnih načrtih pa Nehammer ni želel govoriti, da migranti tega ne bi izkoristili, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. “Madžarska nas je prepričala, da bo zaščitila svoje meje kolikor se le da, enako tako tudi Hrvaška,” je že v nedeljo za avstrijsko nacionalno ORF povedal avstrijski notranji minister Karl Nehammer. “Če kljub temu ti ljudje pridejo do naše meje, potem jih moramo ustaviti,” je na vprašanje, kaj bo Avstrija storila če se novi val migrantov zares pojavi na njeni južni meji.

Madžarski notranji minister je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa poudaril, da se bo vsak poskus nezakonitega prečkanja meje končal v centru, v katerem bodo preverjali upravičenost do azila. “V teh prehodnih conah bomo pogledali, ali je kdo upravičen do mednarodne zaščite ali ne, ali je zdrav ali ne,” je dodal.

Proti Grčiji vsaj 150 tisoč migrantov
Proti Grčiji se je preko vikenda napotilo preko 150 tisoč migrantov, ki so do nedavno ždeli v Turčiji. Grki so opozorili, da en mesec ne bodo sprejemali nobenih prosilcev za azil, a to ni ustavilo ilegalnih migrantov.

Grška policija je tako bila primorana v nedeljo, 1. marca 2020 uporabiti solzivec, da bi odvrnila stotine migrantov, ki so skušali na silo prečkati mejo. To je bil po poročanju N1 že drugi dan spopadov med policijo in hordo migrantov, katere dejanja se v ničemer ne razlikujejo od invazije.

Tokrat migrantsko krizo jemljejo resno
“Smo v stalnem stiku s partnerji Evropske unije in tistimi, ki spremljajo migrantske poti na zahodnem Balkanu. Če se zaščita zunanjih mej EU ne bo realizirala, bo Avstrija zaščitila lastne meje,” je že v soboto, 29. februarja 2020 napovedal avstrijski kancler Sebastian Kurz.

Pripravljeni migranti pred grško mejo. (Foto: Twitter)

Hrvaški premier Andrej Plenković je že napovedal, da če pride do večjega navala ilegalnih migrantov na hrvaško mejo, ne izključuje možnosti, da na mejo napoti tudi pripadnike hrvaške vojske. “Hrvaško mejo varuje hrvaška policija,” je povedal Plenković. “Če pride do večje eskalacije, bomo razmislili tudi o vključevanju hrvaške vojske.”

Ivan Šokić