fbpx

[VIDEO] Barbarska logika Turkov – legalizirane spolne zlorabe otrok

Foto: Youtube

Ustavno sodišče je odločilo, da razveljavi določbo, ki kaznuje vsa spolna dejanja zoper otroke, mlajše od 15. leta starosti kot “spolne zlorabe”. Barbarska odredba je sprožila val kritik od akademikov do aktivistov za človekove pravice, ki opozarjajo, da bodo narasle zlorabe otrok, ki bodo za nameček ostale še nekaznovane.

Ustavno sodišče je o tem vprašanju razpravljalo na podlagi vloge iz okrožnega sodišča, ki se je pritožilo, da sedanji zakon ne razlikuje med starostnimi skupinami in tako velja enako v primerih spolne zlorabe otrok, ki so stari štiri ali pa 14 let, poroča Daily News.

Oseba, mlajša od 18 let, je otrok
Na okrajnem sodišču so dejali, da zakon ne zagotavlja pravnih posledic v primeru “soglasja”, ko je žrtev stara od 12 do 15 let, in sposobna razumeti pomen spolnega akta. Predsednik Združenja za preprečevanje zlorabe in zanemarjanje otrok, profesor Bahar Gökler pa je ob tem povedal: ” V skladu z mednarodno konvencijo je vsaka oseba mlajša od 18 let otrok. Govoriti o soglasju v primerih, ko gre v resnici za spolno zlorabo, ne pride v poštev.” 

Gökler je še poudaril, da je takšna zakonodaja v nasprotju s pravicami otrok. Generalni sekretar istega združenja, profesor Aysun Baransel pa je dejal, da bi lahko o takšnem soglasju govorili samo v primeru, ko gre za spolni odnos med vrstnikoma, nikakor pa v primeru, ki vključuje na primer 60-letnega moškega in 15-letno deklico.

Foto: Youtube

V Turčiji živi že 3 milijone in pol “otroških nevest”. Foto: Youtube

O usodi otrok odločajo pravniki v “slonokoščenih stolpih”
Na katastrofalne posledice sprejetega zakona je opozoril tudi vodja Centra za pravice otrok iz Ankare Sabit Aktaş: “Ni težko predvideti posledic, ki jih bo prinesla takšna odločitev. Ti pravniki, ki sedijo v svojih slonokoščenih stolpih, bi morali priti kdaj na sodišče in prisluhniti zgodbam otrok, ki opisujejo svoje grozljive izkušnje. Šele takrat bi lahko verodostojno odločali o teh zadevah.”

Opozorila, da se bo število spolnih zlorab in porok z mladoletnicami še povečalo, žal niso obrodile sadov. Zdrava pamet je bila premagana. S sedmimi glasovi proti šest, je Ustavno sodišče razveljavilo prejšnjo določbo. Nova odločitev pa bo začela veljati 13. januarja 2017.

Canan Güllü iz Turškega združenaj za pravice žensk (TKDF) je dejala, da jim zdaj preostane le še pritožba na Evropsko sodišče za človekove pravice.

Poroka s starcem – izhod iz revščine?
Avtor enega od mnogih video posnetkov na Youtube navaja, da je ena od treh oziroma 28 odstotkov porok v Turčiji sklenjenih med odraslim moškim in mladoletnim dekletom. Do porok z mladimi deklicami prihaja predvsem zaradi socialne ogroženosti družin iz katerih izhajajo dekleta, zato jih njihovi starši rade volje “prodajo” za doto, ki jo zanje dobijo. Žal tudi mnoga dekleta razumejo poroko s starejšim moškim kot izhod iz revnega okolja, kjer so se rodile.

 

Grozljive zgodbe “prve poročne noči”
Zgodb o mladoletnih nevestah, pogosto starih komaj 14 let, je nešteto. V spodnjem videu lahko prisluhnete samo eni izmed mnogih, ki prihaja iz revne družine, iz kraja ob turško iraški meji. Ko je novinarka danes že odraslo žensko, nekoč pa “nevesto-otroka” vprašala, kakšna je bila prva poročna noč, ji je ta odgovorila: “Rekli so mi, da se bom navadila. Ampak kako se lahko navadim na kaj takšnega?”

V. V.