fbpx

[Video] Belgijski kmetje se ne dajo EU zeleni agendi – v ta namen so organizirali množičen protest!

Fotografija je simbolična. (Foto: epa)

Kmetje so na severu Belgije poskušali vdreti v mestno hišo Hoogstraten, potem ko so organizirali množični protest v odgovor na vladni agendo, ki jo podpira EU in se nanaša na zmanjšanje emisij dušika. Podobni načrti obstajajo tudi na Nizozemskem.

Omrežje Evropske unije Natura 2000, določa, da mora 27 držav članic varovati določene naravne habitate na trajnosten način, in sicer tako ekološko kot gospodarsko, posledično pa zmanjšati emisije dušika. In prav to slednje je spodbudilo vsesplošne nemire med nizozemskimi kmeti. Sedaj pa so se protesti razširili v samo osrčje EU – v Belgijo, kjer so kmetje v ponedeljek zvečer pripeljali svoje traktorje in to v samo središče Hoogstratna, poroča Breitbart

Protestniki, ki so na ulici zanetili požare in poskušali vdreti v mestno hišo, je menda razjezilo dejstvo, da je lokalna oblast izrazila podporo načrtu državnih oblasti, da uvede omejitve dušika. Šlo bi za potezo, ki bi nesorazmerno vplivala na kmetijsko proizvodnjo. Pred uvedbo omejitev je državna oblast zaprosila za nasvet občine.

In medtem ko so skoraj vsi lokalni sveti predložili negativno mnenje glede načrtov, ki se nanašajo na kmetijsko regijo, je lokalna oblast v kraju Hoogstraten predložila pozitivno mnenje, čeravno je javna raziskava razkrila, da je bilo na 373 negativnih mnenj zgolj 24 naklonjenih. Neupoštevanje javnosti je sprožilo ogorčenje med kmeti, ki so se s traktorji odpeljali v središče mesta.

Tudi nizozemski kmetje so se uprli vladi, ki je skušala uvesti podobne ukrepe
Blokirali mestno hišo in nazadnje poskušali vdreti v vladno stavbo, kar je policija preprečila. Protest v Belgiji sledi večmesečnim demonstracijam na Nizozemskem, kjer so nizozemski kmetje uprli vladi globalističnega premierja Marka Rutteja, ki je poskušala uvesti podobne ukrepe, ki bi lahko zaprli kar 30 odstotkov vseh živinorejskih farm v državi. Kmetijstvo igra ključno vlogo v nizozemskem gospodarstvu.

Tudi nizozemski premier Mark Rutte je načrtoval zmanjšanje porabe dušika v kmetijstvu. (Foto: epa)

Nacionalna lobistična skupina za kmetijstvo ocenjuje, da industrija predstavlja 54.000 podjetij po vsej državi in ​​je v letu 2019 ustvarila 94,5 milijarde evrov izvoza. Nizozemska je tudi največja izvoznica mesa v Evropi in peta največja izvoznica mlečnih izdelkov na svetu. 

Domen Mezeg