fbpx

[Video] BLM, “črna milica” in “domoljubi v podporo policiji” se srečajo

Foto: Posnetek zaslona

Pred slovitim kentuckyjskim konjeniškim derbijem je prišlo do srečanja treh nasprotujočih si skupin: t.i. črne milice ali NSAF, Black Lives Matter in skupine domoljubnih podpornikov policije. Policija ni posegla mednje, ker se je odločila, da vsem trem dovoli izkoristiti svojo z ustavo pridobljeno pravico mirnega protestiranja in na srečo razen občasnih žaljivk med skupinami do fizičnega nasilja ni prišlo. Kentuckyjski derbi, ki je potekal brez gledalcev zaradi epidemije, je potekal gladko, četudi je po koncu dirke, v cilju, prišlo do neljubih dogodkov.

Čeprav se mnogo “mirnih protestov”, tudi tistih, ki so se izjalovili v pretepe, požige, kraje, uboje, povezuje z Black Lives Matter, čeprav je Black Lives Matter skoraj zagotovo organizacija vsaj podobnih terorističnih potencialov kot AntiFa, se v ZDA vzpostavlja razlikovanje med njimi in t.i. črno milico (NSAF) kot med mirnimi protestniki in skupino, pripravljeno poseči po nasilju. Težko se je otresti vtisa, da črna milica pravzaprav služi namenu zamegljevanja militantnosti BLM.

Ena takšnih predstav, po poročanju RT, treba je priznati da kljub vsemu doslej ena boljših, se je zgodila pred legendarnim kentuckyjskim konjeniškim derbijem. Derbi je bil letos že prestavljen, ta dan pa bi se moral odvijati brez gledalcev, toda omenjene skupine so kljub vsemu želele opozoriti nase in na svoje smotre s prisotnostjo v mestu. BLM in NSAF sta v mesto prišli, češ, da so oblasti brezbrižne do problema sistemskega rasizma v državi in da prirejajo obskurne kulturno – športne dogodke, medtem ko država “gori”. Sicer gori zaradi teh dveh skupin in AntiFe, ampak oni bi najbrž rekli, da tega niso želeli, a da so v to bili prisiljeni.

Istočasno, le da v drugem delu mesta, ker naj bi se mirni protestniki želel distancirati od NSAF, so se zbrali pripadniki ene od skupin BLM, imenovane Until Freedom:

Čez ves dan so se v mestu zbirali in v bojni opremi skupno paradirali tudi pripadniki t.i. domoljubov v podporo policiji, ki so izražali podporo policiji in poudarjali, da imajo dovolj anarhije, ki jo povzročajo skupine kot sta prej omenjeni BLM in NSAF.

Ko so se v nekem trenutku srečali pripadniki BLM in domoljubnih podpornikov policije, je prišlo do izrekanja  medsebojnih žaljivk, toda na srečo je ostalo pri tem in do fizičnega nasilja ni prišlo. Odločitev policije, da vsem trem skupinam dovoli prakticirati z ustavo zagotovljene pravice in jih pusti pri miru, se je tokrat na srečo izkazala za pravilno.

Tekom dneva so policisti sicer opravili nekaj aretacij, a nobena ni bila v povezavi s protesti ali v povezavi s srečanjem rivalskih skupin.

Aleš Ernecl