fbpx

[VIDEO] Brazilci se ne pustijo izseliti, zato so z molotovkami napadli policiste

V brazilskem mestu Sao Paulo so izbruhnili spopadi, ko je policija začela z izseljevanjem okrog 700 ilegalnih družin v vzhodnem delu mesta. Fotografije razkrivajo, da so ilegalni migranti v policiste metali celo molotovke.

Pred tednom dni je okrog 700 družin, kar pomeni več kot 3000 ljudi, prejelo obvestilo od pristojnih organov, v katerem so jih obvestili, da bivajo na zasebni lastnini in da morajo lokacijo nemudoma zapustiti. A ker niso upoštevali navodil v obvestilu, je v torek zjutraj prišla vojaška policija in začela izvrševati odredbo sodišča.

Prebivalci nezakonitega taborišča, ki se je razvilo že v naselje blizu Sao Mateusa, so se z oblastmi poskušali pogajati. Policiste so prosili, naj odložijo izselitev, dokler odgovorni sodnik  ne bi analiziral zahteve urada državnega tožilstva v zvezi s prekinitvijo izselitve. Policija pa je njihov predlog zavrnila in ob približno 8.20. uri po lokalnem času je policiste pričakalo več kot sto aktivistov – in to z barikadami ter molotovkami. Kot odgovor na njihovo nasilje je policija uporabila solzivec in tudi vodni top.

Russia Today navaja, da ko so se policisti poskušali pogajati z družinami, čeprav brez uspeha, so se nad njih spravili aktivisti ter v njih metali kamne, opeko, petarde in tudi molotovke, pod tri barikade pa so podtaknili ogenj. Ob tem je bil en policist ranjen zaradi doma narejene bombe, poškodovani pa sta bili tudi dve policijski vozili. Tamkajšnja vojaška policija pa je še dodala, da so ukrepali v skladu s sodno odločbo.

Policija je aretirala Guilhermea Boulosa, vodjo Gibanja brezdomnih delavcev, ki so sodelovali v protestih, prav tako pa še enega aktivista Joséja Ferreiro Limo. Obtožena sta državljanske nepokorščine in spodbujanja nasilja.

M. S.