fbpx

[Video] Dim, solzivec, vodni topovi: Nezadovoljni Francozi protestirajo proti Macronu že tretji teden!

Foto: epa

Nezadovoljni Francozi že tretji teden protestirajo proti predsedniku Macronu, zaradi uvedbe višjih davkov na goriva, protestirali pa bodo vse do njegovega odstopa. Policija je danes proti ljudem uporabila celo solzivec in vodne topove.

Protestniki z rumenimi odsevniki že tretji teden protestirajo proti vladni napovedi dviga davščin in cen goriva. Današnji shod v Parizu, pred Slavolokom zmage, spremljajo oblaki dima, poki pirotehničnih sredstev ter solzivec, protestniki pa še naprej zahtevajo odstop predsednika Emmanuela Macrona. Poročajo tudi o spopadih med protestniki in policijo.

Francozi se s svojimi zahtevami ne šalijo in odločno vztrajajo, saj Macron brani višanje dajatev. Pogajanja zaenkrat niso obrodila sadov. Prejšnji teden so tako na predsedniško palačo stresli hlevski gnoj, prav tako so z zidaki in betonom zazidali vhod v predsedniški objekt.

Zadnja javnomnenjska anketa kaže, da kar dve tretjini Francozov podpirata prizadevanja “rumenih protestnikov”. Gibanje se je razširilo tudi v sosednjo Belgijo, protestniki pa zahtevajo odstop belgijskega premierja.

Foto: epa

C. Š.