fbpx

Video dokazi, da turški režim aktivno pomaga migrantom pri vpadih v Grčijo

Turška obalna straža pomaga ilegalnim migrantom na poti na grške otoke (foto: Voice of Europe)

Stanje na grško-turški meji, kjer se trenutno nahaja več deset tisoč glava horda ilegalnih migrantov, ki skušajo prečkati mejo in vdreti v Grčijo, je vedno bolj podobno odprtemu spopadu med Grčijo in Turčijo.

“Napade koordinirajo z droni. Turška policija izvaja napade z namenom, da bi pomagali migrantom prečkati mejo,” je po poročanju Reutersa povedal grški uradnik.

Ko so grški pripadniki mejne policije uporabili vodni top, da bi odbili poskus preboja meje horde ilegalnih migrantov, so pripadniki turških varnostnih sil, na Grke metali solzivec.

Grški premier Kyriakos Mitsotakis je sporočil, da so spopadi med grškimi in turškimi pripadniki oblasti, grožnja za grško nacionalno varnost. Od Evropske unije je iz tega razloga že zaprosil za pomoč, da bi preprečil ponovitev scenarija iz leta 2015, ko je več kot milijon ilegalnih migrantov prišlo v EU preko Turčije.

Grška obalna straža pa je medtem objavila videoposnetek, ki kaže, kako pripadniki turške obalne straže spremljajo čoln z migranti. Po trditvah grške obalne straže, Turki aktivno spodbujajo migrante k plutju na grške otoke.

Vse bolj očitno postaja, da gre pri novem migrantskem navalu za asimetrično obliko vojskovanja proti Grčiji, in s tem EU. Kar je še huje, tako Grčija kot Turčija sta članici NATO zveze.

https://twitter.com/Amreenrajavi/status/1234743204659879937?

Turčija je na mejo z Grčijo celo napotila okoli tisoč pripadnikov posebnih policijskih enot, katerih naloga je, da migrantom preprečijo povratek v Turčijo, potrebno jih je potisnit v Grčijo. Večina migrantov je moških iz Afganistana, Pakistana in severnoafriških držav. Po besedah ministra Giorgosa Gerapetritisa, zgolj štirje odstotki prihajajo iz Sirije.

Ivan Šokić