fbpx

[Video] “Donbas je le izgovor, želite zavzeti pol Ukrajine!” Italijanski TV voditelj med oddajo v živo razkrinkal ruskega propagandista

Televizijski voditelj Bruno Vespa je na italijanski televiziji razkrinkal ruskega propagandista in Putinovega prijatelja Vladimirja Solovjova ter ga vprašal, zakaj napadi potekajo tudi povsod drugje, če naj bi bila edina tarča Donbas. Po ugotovitvi, da bi Rusi radi zavzeli vsaj polovico Ukrajine, ga je Vespa še vprašal: “Ali mislite, da bomo mi – Italijani, Zahodnjaki, člani Nata, dopustili tako situacijo? Odkrito povedano, rekel bi da ne!”

Napadli ste tudi Harkov. Napadete jug, da bi dosegli Odeso,” je televizijski voditelj Bruno Vespa pokazal na zemljevidu in vprašal, kaj je njihov cilj, kaj želijo doseči. “Če smo že natančni, do Transnitrije,” je odgovoril Vladimir Solovjov, ki nad vprašanjem ni bil navdušen in je želel, da se pogovor nadaljuje v drugo smer. Transnistrija je Pridnestrska moldavska republika, znana tudi kot Pridnestrje. Po razpadu Sovjetske zveze je republika ob podpori Rusije razglasila neodvisnost, ki je marca 1992 vodila v pridnestrsko vojno z Moldavijo; politični položaj te regije je sicer še nerešen.

Vespa pa se ni pustil zmesti, odgovor Solovjova se mu je zdel zanimiv. “Torej bi radi prišli do sem? Ta del Ukrajine bi radi zavzeli,” je ponovno vprašal in pokazal na zemljevidu. Na vprašanje je ruski propagandist odgovoril pritrdilno – Vespa pa je vzkliknil: “O moj Bog, torej Donbas nima nič s tem!?” Pripomnil je še, da je Donbas očitno zgolj izgovor, zavzeli bi radi vsaj pol Ukrajine. “Ukrajini bi radi vzeli Črno morje,” je dodal in vprašal, če se jim zdi, da bo Ukrajina to dopustila. Kakšen je bil odgovor Solovjova, ni znano – verjetno ga niti ni bilo.

Izsek iz oddaje zaokrožil tudi v Ukrajini
Bilo je 22. junija, ko je Bruno Vespa posnel in predvajal tisti obračun-spopad z novinarjem in direktorjem Russia 1 Vladimirjem Solovjovom. Ta epizoda “Porta a Porta”, predvajana na RaiUno, je bila predvajana – kot je bilo dogovorjeno – tudi na prvem ruskem kanalu. In zdaj je izsek iz oddaje zaokrožil tudi v Ukrajini, kjer so mediji začeli opevati italijanskega novinarja, ki se pri moskovskemu kolegu ni omejil na vnaprej pripravljena vprašanja, ampak je nanj z vprašanji pritisnil.

Solovjovove glavne metode dela: sovražni govor, kričanje, osebne žalitve in poniževanje
Vladimir Solovjov je novinar, radijski in televizijski voditelj – oziroma bolje rečeno ruski propagandist. Diplomiral je na moskovski univerzi, podiplomski študij je opravil na Inštitutu za svetovno ekonomijo in odnose z javnostmi ter doktoriral iz ekonomije. V zgodnjih devetdesetih letih je živel in delal v ZDA. Na televiziji dela od leta 1999, kjer je vodil različne oddaje. Napisal je tudi vrsto knjig, kot so Emprie of Corruption, Enemies of Russia, Manipulations.  Attack and Defend, We’re Russians. God is with Us, Putin. Medvedyev.  What’s Next? Solovyev vs. Solovyev, Putin. Guidebook for the Empathetic, Russian Roulette in druge.

Dvakrat letno vodi samostojne predstave v MKHAT v Moskvi, javne nastope v Sankt Peterburgu in po vsej Rusiji ter predavanja in usposabljanja za vodstva ruskih podjetij,” še piše v njegovi biografiji; ne piše pa, da sta Združeno kraljestvo in Evropska unija Solovjova sankcionirala zaradi spodkopavanja ali ogrožanja ozemeljske celovitosti, suverenosti in neodvisnosti Ukrajine. Solovjov priznava, da ima v Italiji luksuzne nepremičnine, ki so bile zasežene zaradi nedavnih sankcij EU, čeprav neumorno demonizira evropske vrednote in Zahod obtožuje “rusofobije”. Za njegovo trdo prokremeljsko delo je Kremelj Solovjovu podelil državno medaljo, s katero je pohvalil njegovo “objektivno poročanje o dogodkih na Krimu” leta 2014.

Sara Bertoncelj