[Video] Dovolj vojne! Papež Frančišek šokiral sprte afriške voditelje in jim poljubil noge

Foto: Reuters

Papež Frančišek je v četrtek z nepozabno gesto ponovno pokazal svojo veliko ponižnost in modrost, ko je pokleknil in poljubil noge voditeljev Južnega Sudana, ki so se prej med seboj vojskovali, in jih pozval, naj se ne vrnejo v državljansko vojno. Sudanski voditelji so bili pretreseni zaradi geste 82-letnega papeža, ki je s pomočjo svojega pomočnika pokleknil in poljubil čevlje dveh nasprotnih voditeljev in več drugih ljudi v sobi, je poročala hrvaška Hina.

V Vatikanu so se namreč zbrali voditelji Južnega Sudana na enodnevni molitvi in pridigi v papeževi rezidenci, pri čemer je papež Frančišek poskusil zmanjšati napetosti med nasprotnimi stranmi v mesecu pred ustanovitvijo vlade narodne enotnosti v od vojne zaznamovani državi.

Papež je predsedniku Salvi Kiirju, njegovemu nekdanjem namestniku in vodji upornikov Rieku Macharju in trem podpredsednikom položil na srce, naj spoštujejo mirovni dogovor, ki so ga podpisali, in naj se posvetijo oblikovanju vlade narodne enotnosti.

Sveti oče voditeljem vojskujočih strani v Južnem Sudanu: “Prosim, ostanite v miru”
“Prosim vas kot brate, da ostanete v miru, prosim iz srca! Potrebno je iti naprej in čeprav se bodo še pojavljale težave,  nam ne bodo vzele volje za vzpostavitev miru. Rešite svoje probleme, “ je sprte afriške voditelje prosil papež Frančišek.

Svečane papeževe besede so bili izrečene v kontekstu napetosti zaradi četrtkovega poskusa državnega udara v Južnem Sudanu, ki bi lahko ogrozil nestabilen mirovni sporazum, ki je končal petletno državljansko vojno v Južnem Sudanu.

Franci Donko