[Video] Dvojnost meril osrednjih medijev: Ko je napadalec bel ali desničar, to takoj poudarijo; če gre za levičarja ali nebelca, o tem molčijo, kolikor dolgo se le da

Norveška policija na prizorišču poskusa terorističnega napada v mošeji (vir: twitter)

V Oslu je prišlo do napada v mošeji, ki ga norveške oblasti obravnavajo kot poskus terorističnega napada. Osumljenec za napad na mošejo naj bi bil 21-letni Philip Manshaus, za katerega se jim je pri STA zdelo nujno poudariti, da gre za belega Norvežana z ekstremističnimi desničarskimi nazori. Podobna karakterizacija pogosto umanjka, ko gre za teroriste, ki niso beli oziroma nimajo “ekstremističnih desničarskih nazorov”.

V soboto, 10. avgusta 2019, je prišlo do streljanja v mošeji Al Noor nedaleč od Osla, pri čemer je bila ranjena ena oseba. Eden od prisotnih muslimanov je uspel napadalca obvladati. Osumljen je 21-letni Philip Manshaus.

Nekaj ur po napadu pa so v hiši v kraju Baerum odkrili tudi truplo 17-letnice,  polsestro domnevnega napadalca. Preiskava naj bi pokazala, da je imel osumljenec “ekstremne desničarske nazore”.

Vse, kar je belo, je ekstremno desničarsko
Poleg tega pa je Norvežan belec, ki je izražal podporo Vidkunu Quislingu, ki je v času nemške okupacije Norveške sodeloval z nemškimi nacionalsocialističnimi silami. Manshaus pa naj bi bil tudi sovražno nastrojen do migrantov.

Kolikor je tragičen vsak teroristični napad, pa se je do sedaj uspel vzpostaviti določen vzorec glede tega, kako o terorizmu poročajo osrednji mediji. Če je napadalec domačin, je v najkrajšem času razkrita njegova identiteta; ime, priimek, barva polti, politična prepričanja in še kaj se najde.

Če bi bil napadalec nebelec oziroma tujec, pa se osrednji mediji na vse pretege trudijo, da bi njegovo identiteto kar se da dobro skrili in prikrili. Tega smo že dobro vajeni. Ko migrant v Nemčiji pod vlak vrže otroka ali pa sredi belega dne z mečem zakolje svojega sostanovalca, se napadalčevo identiteto skriva.

Dvojna merila in mile kazni
Prisotna so dvojna merila. Ena za belce in druga za prišleke. A kakor obtožujejo ostale rasizma, se sami svojega lastnega rasizma ne želijo niti zavedati. V najboljšem primeru temu rečejo “pozitivna diskriminacija”.

Na Norveškem naj bi bil še vedno živ spomin na teroristični napad Andersa Breivika, v katerem je leta 2011 ubil 77 ljudi. Leta 2012 so ga zaradi tega ostudnega dejanja obsodili na borih 21 let zapora. V povprečju to nanese 3,27 meseca zaporne kazni za vsako žrtev.

Rihard Orel