[Video] Dvojnost meril osrednjih medijev: Ko je napadalec bel ali desničar, to takoj poudarijo; če gre za levičarja ali nebelca, o tem molčijo, kolikor dolgo se le da

Norveška policija na prizorišču poskusa terorističnega napada v mošeji (vir: twitter)

V Oslu je prišlo do napada v mošeji, ki ga norveške oblasti obravnavajo kot poskus terorističnega napada. Osumljenec za napad na mošejo naj bi bil 21-letni Philip Manshaus, za katerega se jim je pri STA zdelo nujno poudariti, da gre za belega Norvežana z ekstremističnimi desničarskimi nazori. Podobna karakterizacija pogosto umanjka, ko gre za teroriste, ki niso beli oziroma nimajo “ekstremističnih desničarskih nazorov”.

V soboto, 10. avgusta 2019, je prišlo do streljanja v mošeji Al Noor nedaleč od Osla, pri čemer je bila ranjena ena oseba. Eden od prisotnih muslimanov je uspel napadalca obvladati. Osumljen je 21-letni Philip Manshaus.

Nekaj ur po napadu pa so v hiši v kraju Baerum odkrili tudi truplo 17-letnice,  polsestro domnevnega napadalca. Preiskava naj bi pokazala, da je imel osumljenec “ekstremne desničarske nazore”.

Vse, kar je belo, je ekstremno desničarsko
Poleg tega pa je Norvežan belec, ki je izražal podporo Vidkunu Quislingu, ki je v času nemške okupacije Norveške sodeloval z nemškimi nacionalsocialističnimi silami. Manshaus pa naj bi bil tudi sovražno nastrojen do migrantov.

Kolikor je tragičen vsak teroristični napad, pa se je do sedaj uspel vzpostaviti določen vzorec glede tega, kako o terorizmu poročajo osrednji mediji. Če je napadalec domačin, je v najkrajšem času razkrita njegova identiteta; ime, priimek, barva polti, politična prepričanja in še kaj se najde.

Če bi bil napadalec nebelec oziroma tujec, pa se osrednji mediji na vse pretege trudijo, da bi njegovo identiteto kar se da dobro skrili in prikrili. Tega smo že dobro vajeni. Ko migrant v Nemčiji pod vlak vrže otroka ali pa sredi belega dne z mečem zakolje svojega sostanovalca, se napadalčevo identiteto skriva.

Dvojna merila in mile kazni
Prisotna so dvojna merila. Ena za belce in druga za prišleke. A kakor obtožujejo ostale rasizma, se sami svojega lastnega rasizma ne želijo niti zavedati. V najboljšem primeru temu rečejo “pozitivna diskriminacija”.

Na Norveškem naj bi bil še vedno živ spomin na teroristični napad Andersa Breivika, v katerem je leta 2011 ubil 77 ljudi. Leta 2012 so ga zaradi tega ostudnega dejanja obsodili na borih 21 let zapora. V povprečju to nanese 3,27 meseca zaporne kazni za vsako žrtev.

Rihard Orel

 • xtc

  Zločin je zločin.
  Vendar moramo vedeti nekaj,vedno moramo vedeti nekaj Breviki ipd,ko se začno pojavljati v večjem številu niso le zgolj psihoti,pač pa simptom,da družba zahaja na neka čudna abnormalna pota,ki rojeva ljudi z močnim odklonom-torej ni semo oseba problem,problem je samo vedenje družbe,ki povzroči nastanek teh ljudi,čeprav jih je nizek % vedno tukaj.
  Brevik ni sam kriv ,da je nastal,da Breviki ipd nastajajo so krive ravno vlade in družne kot jih imate že dlje časa v Skandinaviji.
  Nekaj je treba vedeti;TO opozarja vse več resnih strokvnjakov,multikulti družba ne obstaja preprosto vodi v kaos iun vojno,kjer skuša agresivnejši prevladati.
  Da multi kulti NE deluje je kljub izrednim naporom dokaz ZDA,kjer se večina črne,muslimanske in delno latinosov še vedno ni zmožno integrirati in tvorijo geta.
  Kaj to pove?
  Pove to ,da mora biti postavljen nek okvir v družbi ,ki ga mora vsakdo dosegati sploh tisti,ki so prišleki,če ga ni zmožen osvojiti v 2-3 letih ga je treba izgnati,seveda če je vstopil legalno,če ilegalno pa takoj.
  Geta so posledica nepravilnih delovanj vlade in toleriranja prebivanja tukaj takih ,ki niso zmožni miselnega preskoka,asimilacije in vključitve v obstoječi družbeni okvir in take je treba izločiti iz družbe,kajti so konfliktni in problematični,dolgoročno.

  • Goran Hvala

   pa sej to ti pravim… vi kot manjsina.. se pravi janseviki bi tud morali bit izgnani.. a zdej naj se vam vecina prilagaja… kaj ste pol drugacni od migrantov… razn barve koze… gonte svoje in pika… al ni res.?

   • Clemen J.

    Komunisti tudi, ker takega zla kot ga vi počnete skrajni desničarji nikoli niso, in nikoli ne bodo zmogli. Ker izgleda so še vedno bolj humani kot skrajni levičarji.

    • dob

     Po nepotrebnem primerjaš kriminalce med sabo in sklepaš, da so eni boljši od drugih. To je nepotrebno znotraj pravnega reda! Pravni red namreč odloča o tem, kaj je prav in kaj ne.
     Nihče drug.

     Zato komunisti Pravnega reda ne spoštujejo in ga ne marajo. Nočejo ga in sabotirajo njegov nastanek.
     Še bolj naravnost povedano: milan kučan sabotira vzpostavljanje pravnega reda v Sloveniji!
     To je tudi vse, kar počne.

     Pri tem ima široko podporo vseh jugoslovenarjev, ki so jugonostalgiki. Oni so OKUPATORJI Slovenije, ki skupaj z domačimi izdajalci restavrirajo socializem in s tem SFRJ – v Sloveniji! V tuji državi!

     Namesto vladavine prava so uvedli revolucionarno pravo, KI NI PRAVO, ampak je preprosto ustoličenje tistega zločina, ki je na strani ideologije in jo varuje na oblasti!
     Pri nas imamo prav to slednje. Prebivalstvo precej ležerno verjame, d a je Slovenija svobodna in da so se po svoji svobodni volji odločili za nadaljevanje diktature.

     Ko hočejo skriti to neumnost, v katero jugonostalgiki verjamejo, češ da si človek (človeško bitje!) diktaturo lahko sam na demokratičen način izbere za obliko vladavine… postane prav neumnoi ponosen na to svojo zablodo.
     Ponos namreč skriva resnico, da ga je strah življenja!

     Tedaj zanemari dejstvo, da je suženj in da sužnji niso svobodni.
     Če pa je komu treba še posebej razlagati zakaj sužnji niso svobodni, potem pa naj si ljudstvo vse posledice te svoje “svobodne” in “demokratične” izbire, češ da je lepše biti suženj in je življenje dosti lažje, ko si neodgovoren – sam pripiše.

     Še nekaj! Ravnovesja v družbi ne dobiš z iskanjem ravnovesja med levimi in desnimi kriminalci, temveč s preganjanjem, kaznovanjem in z odpravljanjem kriminala v družbi na splošno. Za kar je potreben normalno delujoč Pravni red.
     Ki ga mi nimamo. To, da ga nimamo, pa ni slučajno!

   • xtc

    Izgnani bi morali biti levaki ste neavtohtona nasilo uvožena nadlega iz Srbije in rusije v SLO in Hrvaško.

   • macon

    Niste večina, samo vaša trobila delajo videz, da ste večina. Večina molči in se ukvarja s sabo in družino, zganili se bodo, ko jim boste zadosti škodili.

    Pa kaj se usajaš, če drugače gledamo na ene stvari? Gonmo, da smo proti kriminalu, ki ga zganjajo tvoji. Ti se odseli, kamorkoli boš šel, bo skrajnih levičarjev bolj malo, ker ste tukaj EU oaza norosti in zblojenosti.

 • Dolfić 20.4.

  Pizda jim komunistićna! Za popizdit!

 • freedomfighter

  Ja saj na medijih kot je nova 24 je pa ravno obratno…ce je terorist bel kristjan tega ne omenijo ce je crn in ne kristjan pa je to v naslovni novici…ne morete se pritozevati ce delate isto…kot da bi se lopov pritozeval da tudi drugi kradejo

 • Olga101

  Obožuje Quislinga, ki je kolaborital s Hitlerjem!?? Hitler je bil pa nacional socialist! Torej je morilec tudi socialist, ali ne? Še ena manipulacija levičarjev!

  Sicer so se pa včeraj “naši” novinarski politkomisarji potrudili prikazati ob Epsteinu Trumpa (seveda iz mladih let, ker očitno nove skupne slike nikakor ne najdejo)! Seveda pa je Trump odklonil vsako sodelovanje z Epsteinom, a tega ne povedo!

  • Jernej Arko

   Trump pa epstin sta bla tabol kolega 15 let dokler nista hotla isto parcelo kupit. Trump je epstina celo hvalil kako lepe mlade punce ma zmerej. Ena je tožila trumpa ker jo je posilil ko je mela 13 let pa je epstin reku to se pa ni zgodl na sodišču. Drgač pa SDS ma tud demokratska v imenu pa ji je demokracija tuj pojm.

   • Clemen J.

    Doklr ga trump ni vrgel iz svojega kluba ker je nadlegoval dekleta. in to je bilo 10 let nazaj. S klintonom je bil kolega do svoje smrti. Kar se tiče pa o tej obtožbi pa jo je dekle samo umaknilo, ker je bila lažna obtožba, tako kot je povedalo tožilstvo in njen odvetnik. Posilstvo naj bi se zgodilo 40 let nazaj, na epsteinovem posestvu, katerega sploh se ni kupil oz. ga ni imel v lasti. Toliko o lažeh in poizkusih demokratov.

   • xtc

    Levi ste lažnivci na pet,ko ne gre eno pa drugo,pred časom ste prodajali jajca kako je Epstein velik oboževalec in fan Demokratov,ter njih donator zrihtal Melanijo preko svoje mreže.-pa se je izkazalo za laž prav patetični ste že.

   • Olga101

    Kučan Goebbels?

 • Dixie

  Če gre za levičarja rečejo,da je bil kitajski amish.

 • samsara

  Prevladujoči medijo so očitno protibelsko usmerjeni in brezkompromisno podpirajo vse kar ni belo in v Evropi ni evropsko.
  Zame so skrajno rasistični in poleg tega v ozadju še marsikaj.
  Prav je, da se bobu reče bob. Njihov odnos do resnice, pa je že splošno znan.

 • šmentanamuha

  Res je, kadar gre za bele moške, povejo vse, ime priimek, starost, družinsko ozadje in takoj vejo, da je bil ekstremistični desničar. Seveda priložijo tudi sliko in še dodatno poudarijo, da je belec. Varstvo osebnih podatkov v tem primeru ne velja. Ko gre za nasilne migrante, so vedno samo moški z duševnimi težavami. Ampak zdaj že vemo, da gre v tem primeru za črnuharje in zapečence arabskega porekla, ki jih alah nagovarja k pobijanju nevernikov bele kože. Ker imajo nizek IQ se jim dejanje oprosti ali vsaj omili kazen, ker ne vedo, kaj delajo. Kriv je Alah, ki jih nagovarja k dejanju, ampak je hudič, ker ga noben ne more prijeti in strpati v zapor.

 • skorpijon93

  glede na to koliko imajo muslimanov me nečudi, multikulti ne deluje nikjer !

 • macon

  Levičarji pač sovražijo svojo raso in same sebe, če jim je breme življenja pretežko naj gredo kar na štrik.

  Na enega desnega fanatika jih pride več levih, če pa dodamo še islamiste, pride levih in islamistov več deset na enega desnega fanatika. Zdi se mi v redu, če seštejem leve in islamiste, ker so skupaj v razstavljanju EU s podpiranjem milijonskih hord pritepencev.

 • Drago

  Šlampasto Novatv, šlampasto. Minili so že trije dnevi od napada in še vedno niste našli spletne strani, s katere bi prekopirali “dokaze”, da je bil napadalec levičar in socialist. No ja, glede na to, da ste ta članek objavili šele dva dni po napadu, ste se najbrž trudili…

 • mare

  Migranti so ranljiva skupina, ki nujno potrebuje da se jo obravnava, tako kot oni Evropejce.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!