[Video] “Eksplozija lave” havajskega vulkana zadela ladjico s turisti in poškodovala najmanj 22 ljudi!

Vulkan Kilauea na Havajih. (foto: epa)

“Eksplozija lave”, leteči kos staljene kamnine je blizu havajskega otoka zadel ladjico s turisti. Predrl je streho plovila in ranil najmanj 22 ljudi. Eden izmed njih je hudo poškodovan, deset ljudi so zdravstveno oskrbeli na mestu nesreče, medtem ko so preostale poslali v bolnišnico.

Čeprav se je 52 turistov odpravilo na tvegano plovbo, se verjetno niso zavedali, da jih bo zalila lava, kljub temu pa jim je agencija, s katero so potovali, zagotovila, da bodo doživeli potovanje, ki jim bo “spremenilo življenje” – in res jim ga je.

Izleti z ladjami na Havajih so priljubljene turistične točke, kjer si lahko turisti ogledajo vročo lavo, ki se izliva v morje. Lahko vidijo, slišijo in tudi občutijo toploto iz sprednjih sedežev na ladji. “Eksplozija lave” je namreč naraven fenomen, ki se pojavi, ko se vroči tokovi lave mešajo s hladno oceansko vodo, reakcija pa je eksplozija, poroča RT. Čeprav so tovrstni izleti dokaj nevarni, pa so odgovorni dejali, da so pluli izven nevarne cone, a jih je eksplozija vseeno dosegla. Obalna straža pa je v tem času, ko havajski vulkan Kilauea bruha že dva meseca in celo ustvarja nove otoke, opozorila vsa plovila, naj spoštujejo varnostni pas pri vseh vstopnih točkah lave, in to je 300 metrov.

A. G.