[Video] Eksplozije poškodovale Kerški most, ki so ga po okupaciji Krima nezakonito postavili Rusi

Poškodovan Kerški most (Foto: Twitter)

V ponedeljek zjutraj je bilo mogoče slišati eksplozije na Kerškem mostu, ki ga je Rusija zgradila nelegalno, ker je zaobšla mednarodnopravne norme. Predsednik krimskega parlamenta Vladimir Konstantinov, ki ga je postavila Rusija, je obtožil Ukrajino, da je izvedla nov napad na most, ki povezuje ukrajinski polotok Krim z Rusijo. Napad je označil za teroristično dejanje. Tiskovna predstavnica južnega poveljstva ukrajinskih sil Natalia Humeniuk je izjavila, da je v luči dogajanja okrog črnomorske pobude za žita povsem mogoče, da je šlo za načrtovano provokacijo Rusije.

Ruski uradniki so sporočili, da je bil promet na Kerškem mostu ustavljen zaradi “izrednega dogodka” na ruski strani mostu. Rusko ministrstvo za promet je sporočilo, da eksplozija ni poškodovala podporne infrastrukture mostu in da je bila prizadeta le cestna površina. Po poročanju ruskega BBC je bil zaradi eksplozij ustavljen tudi trajektni promet, ki poteka vzporedno z mostom.

Potem ko si je Rusija leta 2014 nezakonito priključila Krim, je leta 2018 ruski predsednik Vladimir Putin odprl Kerški most. Oktobra lani je bil ta po veliki eksploziji, katere vzrok ostaja nejasen, delno zaprt, Putin pa je za eksplozijo okrivil Ukrajino. Rusija most bolj kot zaradi prometne povezave med ukrajinskim Krimom in celino koristi zaradi lažjega blokiranja plovne poti med Črnim in Azovskim morjem.

Vir v ukrajinski varnostni službi je za ruski BBC povedal, da je bil napad “posebna operacija ukrajinske mornarice in ukrajinske varnostne službe”. “Most je bil napaden s površinskimi droni. Težko je bilo priti do mostu, a na koncu je uspelo,” je navedel vir iz ukrajinske varnostne službe SBU. Ločeno viri za ukrajinsko spletno stran censor.net poročajo, da je napad izvedla ukrajinska varnostna služba.

V napadu umrli dve osebi
Guverner ruske regije Belgorod Vjačeslav Gladkov je prek Telegrama sporočil, da sta v napadu umrli dve osebi. To sta ženska in moški, ki sta bila tedaj v enem izmed avtomobilov, njuna hčerka, ki je bila ravno tako v avtomobilu, pa je lažje poškodovana.

Krimsko pristanišče v Sevastopolu je strateško pomembno za Rusijo, saj njena druga pristanišča pozimi zamrznejo. Sevastopol je ključno pristanišče za pomorske poti med Črnim in Marmarskim morjem v Turčiji ter posledično Atlantskim oceanom in Sredozemskim morjem. Bistveno pa je, da Moskvi nudi platformo za projiciranje zračne in pomorske moči naprej po Evropi.

Tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Maria Zaharova je ob ponavljajočih se obtožbah, da za napadom na most stoji Ukrajina, zatrdila, da so Kijevu pomagale ameriške in britanske obveščevalne službe. Za te trditve pa seveda ni bilo predloženega dokaza. Ukrajinska varnostna služba je izdala uradno izjavo o napadu na Kerškem mostu brez odkritega priznanja, da je za incidentom stala njihova agencija.

“Eksplozija na Krimskem mostu 17. julija je bila morda načrtovana provokacija Rusije, ker ni pripravljena nadaljevati z iniciativo za črnomorsko žito,” je izjavila tiskovna predstavnica južnega poveljstva ukrajinskih sil Natalia Humeniuk. “Takšna koncentracija pomorskih sil na tem območju in vsesplošna napetost, povezana s podaljšanjem ‘žitnega posla’, ustvarjanje takšne provokacije, o kateri nemudoma in glasno poročajo okupacijske oblasti na Krimu, je tipičen primer, kako agresorska država rešuje probleme,” je še izpostavila po navedbah Kyiv Independent. Črnomorska pobuda za žito, ki Ukrajini omogoča nadaljnji izvoz kmetijskih proizvodov, se sicer izteka danes, 17. julija. Rusija pa še ni potrdila podaljšanja sporazuma.

Sara Kovač