fbpx

[Video] Slavni Eminem: Bela polt me spravlja v zadrego, najraje bi se kar ubil

Ameriški glasbenik Eminem (Vir: epa)

Znan ameriški raper je izdal nov album, v katerem je v eni od svojih pesmi dejal, da ga njegova bela polt spravlja v zadrego in da je zaradi svoje barve kože že razmišljal o tem, da bi končal svoje življenje, saj le-te (barve kože) ne more spremeniti. Naslov njegovega novega albuma je “Oživitev”, pesmi, ki so na albumu, pa so polne politične kritike, ki pa ni uperjena proti vladajočim demokratom, temveč proti nekdanjemu predsedniku ZDA Donaldu Trumpu. 

“Zdi se, da je povprečna življenjska doba belega človeka več kot dvakrat daljša od življenjske dobe temnopoltega človeka,” znani glasbenik razmišlja v novem albumu.

Zgornje misli je ameriški umetnik izrekel v pesmi z naslovom “Nedotakljiv”, ki jo lahko poslušate spodaj.

Glasbenik v pesmi razpreda o ameriških medrasnih težav in skuša dokazati, da so temnopolti Američani deležni sistemske diskriminacije, tisti svetlejše polti pa so deležni številnih privilegijev. Ne pozabi se obregniti tudi ob Republikansko stranko.

Nenavadna izpoved urbanega pesnika se pojavi v tretjem verzu pesmi, v katerem reče: “Zdi se, kot da je povprečna življenjska doba belega človeka dvakrat daljša od življenjske dobe črnopoltih. Včasih se sprašujem, ali ima skener cen. Rad bi se izpisal iz življenja, ker ne morem uiti tej okoliščini.”

Slavni glasbenik tako sledi trendu v ameriški popularni kulturi, v katerem glasbeniki, filmski ustvarjalci in drugi umetniki skušajo narediti svojo umetnost politično relevantno in se postaviti na en politični pol. Z nekaj svetlimi izjemami se večji del popularnih holywoodskih elit opredeli za demokrate, to pa jih v veliko primerih stane zaslužka. Politizacija umetnosti se namreč ne izplača, kot so se lahko naučili financerji znane filmske uspešnice Izganjalci duhov in drugi.

Politična propaganda stane
Zdi se, da bo tudi Eminem sledil trendu propadlih liberalnih umetniških projektov. Glasbeni kritik Chase McMullen je tako zapisal, da je Eminemova “križarska vojna proti Trumpu in belim privilegijem ognjevita in morda občudovanja vredna,” a je dodal: “Resnično je žalostno, da glasba, ki stoji za idejami, naredi Revival najbolj neposlušljiv Eminemov izdelek doslej.”