fbpx

[Video] Ena največjih jedrskih letalonosilk in ena največjih vojaških ladij na svetu je priplula v Split

USS George H.W. Bush (CVN-77)

Danes okoli 8. ure zjutraj je v splitsko pristanišče vplula ameriška letalonosilka USS George H.V. Bush (CVN-77) na jedrski pogon. Je ena najmlajših ameriških letalonosilk in ena največjih vojaških ladij na svetu.

Ta letalonosilka trenutno vodi letalsko udarno skupino pod poveljstvom Nata, kar je Stoltenberg označil za “demonstracijo zmogljivosti in zavezanosti ZDA zavezništvu”, piše na spletni strani Nata. Stoltenberg je dejal, da ta letalonosilka vsak dan “pošilja močno sporočilo zavezniškega odvračanja”. Stoltenberg je še dodal, da je “odličen primer čezatlantskega odnosa – Evropa in Severna Amerika, ki sodelujeta v Natu”, poroča Obramba.

Skupna dolžina jedrske letalonosilke USS George H.V. Bush (CVN-77) je 333 metrov in ima izpodriv 100.000 ton. Največja hitrost presega 30 vozlov, poganjata pa jo dva jedrska reaktorja. Brez dolivanja goriva lahko pluje več kot 20 let. Kapaciteta ladje je 3532 članov posadke in lahko prevaža 90 letal in helikopterjev. Ladjo so zgradili leta 2009, stroški gradnje pa so znašali 6,2 milijarde dolarjev, še poročajo.

Sicer je ena največjih ameriških jedrskih USS George H.V. Bush do 28. oktobra vodila veliko Natovo vojaško vajo “Udar Neptuna 2022” v Sredozemlju. V vaji je sodelovalo več kot 80 letal, 14 ladij in približno 6000 osebja iz 24 zaveznic in partneric Nata vključno s Finsko in Švedsko.

Po vaji pa je letalonosilka odplula proti Splitu. To je že drugi prihod ameriške jedrske letalonosilke razreda nimitz v Split letos, februarja je bila letalonosilka Harry S. Truman na Hrvaškem. Ameriško letalonosilko v Jadranskem morju je obiskal tudi generalni sekretar Nata Stoltenberg.

Kot so zapisali v sporočilu za javnost na veleposlaništvu ZDA na Hrvaškem, je obisk splitskega pristanišča priložnost za krepitev ameriško-hrvaškega partnerstva, da bosta naroda lahko sodelovala za stabilno, varno in uspešno Evropo. “Naša sposobnost zatiranja agresije in obrambe zavezništva je močnejša, ko sodelujemo z našimi zavezniškimi partnerji, kot je Hrvaška, je ob tej priložnosti dejal Dennis Velez, poveljnik George H.W. Bush CSG.

Ladja je zasidrana izven pristanišča in bo gostila številne uradne osebe, medtem ko bo posadki dano nekaj zasluženega prostega časa za spoznavanje Splita in njegove okolice.

Sara Kovač