[Video] Finska predsednica vlade: EU mora čim prej prenehati z odvisnostjo od ruske nafte

Sanna Marin (Foto: epa)

Finska premierka Sanna Marin je že na samem začetku ruske agresije odločno in močno obsodila ruski napad na Ukrajino. “Napad je huda kršitev mednarodnega prava in ogroža življenje številnih civilistov. Finska izraža trdno podporo Ukrajini in Ukrajincem in iščemo načine za povečanje te podpore,” je poudarila. Sedaj pa je še izpostavila, da je zelo težka situacija, da imamo te zelo ostre gospodarske sankcije na eni strani, po drugi strani pa financiramo rusko vojno z nakupom nafte, zemeljskega plina in drugih fosilnih goriv od Rusije. Prepričana je, da mora EU čim prej prenehati z odvisnostjo od ruske nafte.

Na dvodnevnem srečanju evropskih voditeljev na Evropskem svetu v Versaillesu v Franciji je finska premierka Sanna Marin poudarila, da mora Evropska unija čim prej končati odvisnost od ruske nafte. Dejala je, da je zelo zahtevno, saj se na eni strani spopadamo z zelo težkimi ekonomskimi sankcijami, po drugi strani pa z nakupom ruske nafte, plina in drugih fosilnih goriv  še naprej financiramo rusko vojno v Ukrajini.

Na vrhu voditeljev EU je bila tema pogovorov tudi prehod na zeleno energijo in iskanje novih virov energije. EU se dejansko spopada z zelo zahtevno situacijo, poraba sredstev za obrambo in zaščito se namreč povečuje, hkrati pa se skuša čim manj zanašati na ruske energente. Voditelji članic EU so šestnajsti dan ruske vojne v Ukrajini v Versaillesu sprejeli izjavo, s katero se zavezujejo h krepitvi evropske suverenosti, zlasti s postopno odpravo odvisnosti od ruske energije in povečanjem obrambnih zmogljivosti. Ukrajini so zatrdili, da sodi v evropsko družino, a izpostavili, da hitre poti v unijo ni, poroča STA. “Ruska vojna agresije pomeni tektonski premik v evropski zgodovini,” so voditelji zapisali v izjavi. K temu so dodali, da so v Versaillesu razpravljali o tem, kako lahko unija ravna odgovorno v tej novi realnosti ter zavaruje svoje državljane, vrednote, demokracije in evropski model.

https://twitter.com/visegrad24/status/1502297194438799362?s=20&t=r3OoL8SNqBMx8BXQ9McQ0w

Ukrajina ni dobila želenih jamstev glede hitrega članstva v uniji
Francoski predsednik Emmanuel Macron je izpostavil, da pri pripravi četrtega svežnja ni tabujev in da ni nič izključeno – niti prepoved uvoza ruskega plina niti izključitev ključnih ruskih bank Sberbank in Gazprombank iz mednarodnega sistema za izmenjavo finančnih podatkov Swift. Z versajsko izjavo so se voditelji zavezali h krepitvi suverenosti na energetskem, obrambnem in gospodarskem področju. Suverenost pomeni, da lahko sami izbiramo partnerje, od katerih nismo odvisni, je poudaril gostitelj neformalnega vrha Macron. STA poroča, da je po koncu vrha je odmevalo razočaranje ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega, ki poudarja, da bi morala unija storiti več za njegovo državo. Voditelji so namreč Ukrajini zatrdili, da sodi v evropsko družino, ni pa dobila želenih jamstev glede hitrega članstva v uniji.

Vse, kar daje Ukrajincem močnejše upanje, vpliva na potek vojne
Slovenski premier Janez Janša je izrazil prepričanje, da bo Ukrajina od EU slej ko prej dobila močnejše zaveze glede članstva, saj se bodo razmere v državi prispevale k temu. Obžaloval je, da tega ni bilo mogoče storiti že sedaj, ker nekateri kolegi razpravljajo o postopkih, kot da ni vojne. Ob tem je Janša spomnil, da se je Slovenija zavzemala, naj dobi Ukrajina podobna zagotovila glede članstva, kot so jih dobile države Zahodnega Balkana leta 2003 v Solunu. Močno politično sporočilo je po njegovih besedah pomembno, saj vse, kar daje Ukrajincem močnejše upanje, da zdržijo in da se borijo, vpliva na potek vojne.

Sara Bertoncelj