[Video] Ganljivi trenutek, ko so v ukrajinski parlament prinesli zastavo EU

EU zastava v Vrhovni radi (Foto: zajem zaslona, Twitter)

Ukrajinski poslanci so s stoječimi ovacijami pozdravili zastavo Evropske unije, ko so je prinesli v prostore ukrajinskega parlamenta ali Vrhovne rade.  Simbolični dogodek je zaznamoval začetek novega časa za Ukrajino in novo, evropsko perspektivo države v primežu vojne. 

Ukrajinske predstavnike je prek spletne povezave že v petek nagovorila tudi predsednica Evropske komisije, ki jim je za doseženo čestitala: “Ukrajina je kandidatka za članico Evropske unije – to je bilo nekaj nepredstavljivega še pet mesecev nazaj.” Ukrajincem je sporočila, da je današnji dan namenjen predvsem praznovanju zgodovinskega mejnika, a da naj ne pozabijo, da pot še ni zaključena.

Preberite še: [Blamaža] Robert Golob “ustrelil kozla” v svojem prvem intervjuju za BBC

Odzivi državnikov: Ganljivo do solz
Ganljivo do solz – zastavo EU prinašajo v plenarno dvorano ukrajinskega parlamenta. Tam bo tudi ostala,” je o zgodovinskem trenutku zapisal ambasador Evropske unije v Ukrajini Matti Maasikas. “Hvala Roberta Metsola, hvala Ursula von der Leyen, hvala Charles Michel in hvala vsem, ki ste storili vse, da je danes zastava EU stoji v Vrhovni radi ob ukrajinski zastavi. Posebna zahvala velja ukrajinskemu ljudstvu, predsedniku Volodimiru Zelenskemu in oboroženim silam, zaradi katerih je bilo to mogoče“, pa je dogodek komentiral predsednik Vrhovne rade Ruslan Stefanchuk.

Odzivi na spletu prav tako pozitivni
Posnetek je na spletu podžgal silovito debato, njena rdeča nit je bila, da po prekletstvu ruske invazije v Ukrajini nedavni razvoj dogodkov dokazuje, da se v Kijevu ne nameravajo podrediti ustrahovanju Moskve. Uporabnik Twitterja am_polak je denimo dejal, da gre za čudovit moment in dokaz nezlomljivega duha Ukrajincev in tega, da Rusi ne bodo porazili njihovih evropskih aspiracij. Neki drug uporabnik pa je zapisal, da čuti, da mora storiti več za EU, da Ukrajinci ne bi bili razočarani, ko se bodo enkrat pridružili.

Andrej Žitnik