fbpx

[Video] Generalni sekretar največje islamske organizacije na svetu: Če želimo preprečiti ponovitev Christchurcha, mora priti do reform znotraj islama!

Generalni sekretar največje muslimanske organizacije na svetu Yahya Cholil Staquf (vir: twitter)

Da bi se preprečila ponovitev Christchurchlanda, je potrebna reforma islama, trdi generalni sekretar največje muslimanske organizacije na svetu.

“Kako lahko mi – muslimani in nemuslimani skupaj – preprečimo ponovitev grozote, kakršna je bila tista v Christchurchu?” se je vprašal Yahya Cholil Staquf, generalni sekretar največje muslimanske organizacije na svetu Nahdlatul Ulama (v prevodu: “prebujanje arabskih učenjakov”).

Staquf je v svojem razmišljanju, ki je bilo objavljeno na The Telegraphu, priznal, da na vprašanje ne pozna lahkega odgovora, a da je masaker, ki se je zgodil v Christchurchu, pokazal nujo po razumevanju razpihovanja etničnega, verskega in političnega sovraštva po svetu.

Tarrant želel izzvati reakcijo
“Doprinesti polarizaciji Zahoda – in vleči vzporednice z muslimanskim svetom”, to je bila zlobna nakana Brentona Tarranta, piše Staquf. “Njegova dejanja zelo spominjajo na tista od ISIS in drugih islamističnih terorističnih skupin.” Namen njegovega terorističnega napada pa je bil podpihovanje sovražnosti in sumničavosti do muslimanov, ki že bivajo na Zahodu.

Tarrantova dejanja so bila storjena z namenom spodbujanja odzivov s strani islamistov in s tem nadaljevanja tako imenovanega kroga povračilnega nasilja. “Ne smemo dopustiti, da njemu ali komurkoli drugemu uspe. Solidarnost preko vseh rasnih, verskih, kulturnih in političnih prepričanj je edini odgovor na to globalno krizo.” A da bi prišlo do tega, je potrebno priznati vzročni dejavnik za nasilje po svetu.

“Napad na muslimane med molitvijo v Christchurchu je posledica skoraj dveh desetletij, v katerih so islamska grozodejstva postala prepoznaven element novic po svetu,” je povedal Staquf in dodal, da bi bil teroristični napad v Christchurchu nepredstavljiv, če bi bil ločen od širšega konteksta, v katerem je islam postal sopomenka za teror v mislih marsikaterega nemuslimana.

Islam potreben reforme
Z islamske perspektive je napad v Christchurchu zgolj nadaljevanje starodavnega kroga nasilja. Medtem ko večina Evropejcev sebe ne vidi v vojni z islamom, je razmišljanje med muslimani drugačno. Dobršen delež muslimanov tak način razmišljanja Evropejcev vidi kot uživanje v miru, ki so si ga zagotovili zmagovalci. Islam po besedah Staqufa sebe vidi v podrejenem položaju, kar je treba spremeniti.

Teroristi ISIS (Vir: Twitter)

Po mnenju Staqufa je potrebno nasloviti “zastarele in problematične elemente islamske ortodoksije, ki preveva islamistični pogled nas svet in spodbuja nasilje na obeh straneh”. Ob tem je izpostavil, da ” lahko džihadistični doktrini, ciljem in strategiji sledimo do določenih zapovedi ortodoksnega, sprejetega islama in njegove zgodovinske prakse”. V to spadajo deli šeriata, ki zagovarjajo islamsko nadvlado, spodbujajo sovraštvo do nemuslimanov in zahtevajo vzpostavitev kalifata. “Ti elementi so tisti, ki jih še vedno učijo v večini sunitskih in šiitskih institucij, zaradi katerih se nadaljujejo klici k stalnemu konfliktu.”

“Trdno verjamemo,” je zapisal v imenu organizacije Nahdlatul Ulama, “da če se muslimani ne soočijo s temi ključnimi zapovedmi islamske tradicije, ki spodbujajo nasilje, ki ga lahko kdorkoli kadarkoli uporabi za nasprotovanje čemurkoli, kar sami vidijo kot neveljavne zakone in mesarijo sodržavljane, pa naj bo to v islamskem svetu ali na Zahodu”.

Strah pred islamom je dobro utemeljen s terorističnimi napadi
Za konec je Staquf obsodil še rabo izraza “islamofobija”, ki ga želijo v Veliki Britaniji povezati z rasizmom. “V resnici je širitev islamističnega ekstremizma in terorja tisto, kar v prvi vrsti doprinaša k porastu islamofobije po nemuslimanskem svetu.” Zato je po mnenju Staqufa treba spremeniti muslimansko miselnost, ki “gradi na sovražnosti in sumničavosti do nemuslimanov in pogosto racionalizira rabo nasilja v imenu islama.” Če se to ne zgodi, bodo nemuslimani še naprej radikalizirani zaradi islamističnih napadov in masovnih muslimanskih migracij na Zahod, je pojasnil Staquf.

S tem namenom je Staquf pozval k prepotrebnim reformam znotraj islama. Edino na tak način naj bi se lahko končala “dediščina sovraštva in nasilja” za bodoče rodove.

Ivan Šokić