[Video] Generalni sekretar največje islamske organizacije na svetu: Če želimo preprečiti ponovitev Christchurcha, mora priti do reform znotraj islama!

Generalni sekretar največje muslimanske organizacije na svetu Yahya Cholil Staquf (vir: twitter)

Da bi se preprečila ponovitev Christchurchlanda, je potrebna reforma islama, trdi generalni sekretar največje muslimanske organizacije na svetu.

“Kako lahko mi – muslimani in nemuslimani skupaj – preprečimo ponovitev grozote, kakršna je bila tista v Christchurchu?” se je vprašal Yahya Cholil Staquf, generalni sekretar največje muslimanske organizacije na svetu Nahdlatul Ulama (v prevodu: “prebujanje arabskih učenjakov”).

Staquf je v svojem razmišljanju, ki je bilo objavljeno na The Telegraphu, priznal, da na vprašanje ne pozna lahkega odgovora, a da je masaker, ki se je zgodil v Christchurchu, pokazal nujo po razumevanju razpihovanja etničnega, verskega in političnega sovraštva po svetu.

Tarrant želel izzvati reakcijo
“Doprinesti polarizaciji Zahoda – in vleči vzporednice z muslimanskim svetom”, to je bila zlobna nakana Brentona Tarranta, piše Staquf. “Njegova dejanja zelo spominjajo na tista od ISIS in drugih islamističnih terorističnih skupin.” Namen njegovega terorističnega napada pa je bil podpihovanje sovražnosti in sumničavosti do muslimanov, ki že bivajo na Zahodu.

Tarrantova dejanja so bila storjena z namenom spodbujanja odzivov s strani islamistov in s tem nadaljevanja tako imenovanega kroga povračilnega nasilja. “Ne smemo dopustiti, da njemu ali komurkoli drugemu uspe. Solidarnost preko vseh rasnih, verskih, kulturnih in političnih prepričanj je edini odgovor na to globalno krizo.” A da bi prišlo do tega, je potrebno priznati vzročni dejavnik za nasilje po svetu.

“Napad na muslimane med molitvijo v Christchurchu je posledica skoraj dveh desetletij, v katerih so islamska grozodejstva postala prepoznaven element novic po svetu,” je povedal Staquf in dodal, da bi bil teroristični napad v Christchurchu nepredstavljiv, če bi bil ločen od širšega konteksta, v katerem je islam postal sopomenka za teror v mislih marsikaterega nemuslimana.

Islam potreben reforme
Z islamske perspektive je napad v Christchurchu zgolj nadaljevanje starodavnega kroga nasilja. Medtem ko večina Evropejcev sebe ne vidi v vojni z islamom, je razmišljanje med muslimani drugačno. Dobršen delež muslimanov tak način razmišljanja Evropejcev vidi kot uživanje v miru, ki so si ga zagotovili zmagovalci. Islam po besedah Staqufa sebe vidi v podrejenem položaju, kar je treba spremeniti.

Teroristi ISIS (Vir: Twitter)

Po mnenju Staqufa je potrebno nasloviti “zastarele in problematične elemente islamske ortodoksije, ki preveva islamistični pogled nas svet in spodbuja nasilje na obeh straneh”. Ob tem je izpostavil, da ” lahko džihadistični doktrini, ciljem in strategiji sledimo do določenih zapovedi ortodoksnega, sprejetega islama in njegove zgodovinske prakse”. V to spadajo deli šeriata, ki zagovarjajo islamsko nadvlado, spodbujajo sovraštvo do nemuslimanov in zahtevajo vzpostavitev kalifata. “Ti elementi so tisti, ki jih še vedno učijo v večini sunitskih in šiitskih institucij, zaradi katerih se nadaljujejo klici k stalnemu konfliktu.”

“Trdno verjamemo,” je zapisal v imenu organizacije Nahdlatul Ulama, “da če se muslimani ne soočijo s temi ključnimi zapovedmi islamske tradicije, ki spodbujajo nasilje, ki ga lahko kdorkoli kadarkoli uporabi za nasprotovanje čemurkoli, kar sami vidijo kot neveljavne zakone in mesarijo sodržavljane, pa naj bo to v islamskem svetu ali na Zahodu”.

Strah pred islamom je dobro utemeljen s terorističnimi napadi
Za konec je Staquf obsodil še rabo izraza “islamofobija”, ki ga želijo v Veliki Britaniji povezati z rasizmom. “V resnici je širitev islamističnega ekstremizma in terorja tisto, kar v prvi vrsti doprinaša k porastu islamofobije po nemuslimanskem svetu.” Zato je po mnenju Staqufa treba spremeniti muslimansko miselnost, ki “gradi na sovražnosti in sumničavosti do nemuslimanov in pogosto racionalizira rabo nasilja v imenu islama.” Če se to ne zgodi, bodo nemuslimani še naprej radikalizirani zaradi islamističnih napadov in masovnih muslimanskih migracij na Zahod, je pojasnil Staquf.

S tem namenom je Staquf pozval k prepotrebnim reformam znotraj islama. Edino na tak način naj bi se lahko končala “dediščina sovraštva in nasilja” za bodoče rodove.

Ivan Šokić

 • antimur

  Takšna reforma bo pa vprašljiva, saj bodo Fajonka, Tomićka in ostala drhal popenili in protestirali na vseh mogočih mestih, kako se muslimanom posega v človekove pravice. Tem levo fašističnim norcem je potrebno obrazložiti, da je tudi varnost in življenje človekova pravica.

 • Duhec

  Ne rabjo reforme. Dokler več seksajo in so bolj plodni od vseh ostalih, ne rabjo nič. Prevladali bojo slej kot prej.

  • Peter

   Eh, duhica. Misliš, da več seksajo? Ti ne pride……
   na misel, da je pri njih kontracepcija prepovedana, no?

 • Prašičji minister

  Mene naj začnejo jest.

  • hladnik

   Tebe se ne da pojest, ko imaš 7 varnostnikov stalno ob sebi.
   Do tebe še žena ne more, ker ji tvoji varnostniki to preprečujejo. ;)

 • hladnik

  Ko je v decembru obiskal Slovenijo so bili skupaj za isto mizo le, Yahya Cholil Staquf, Janša in Podobnik, levičarjem, ki so jih polna usta ljubezni in razumevanja islamistov, ni bilo nikjer. Toliko o njihovem razumevanju teh problemov. Tudi nevladnikov ni bilo nikjer, le evrčke kasirajo, kolikor le morejo na račun islamistov.

 • Frank Novak

  TALE BI Z ISLAMSKIMI TERORISTI OPRAVIL PREKO NOCI:
  https://www.youtube.com/watch?v=59oTauBvgT8

  • Anton

   Spet si zašel s poti.

   • Frank Novak

    MI TI SE KUNEMO DA SA TVOJA PUTA NE SKRENEMO…
    Ko je moja zena prvic videla stafeto mladosti je bila presenecena da pojemo Titu o putah… (puta = putana = kurba po Spansko).
    Sicer pa stari oce moje zene je bil najvecji kurbir Venezuele… Za seboj je pustli skoraj 100 nezakonskih otrok. Zenske so mu letale v spalnico. Bil je pomemben moz…
    https://en.wikipedia.org/wiki/Juan_Vicente_G%C3%B3mez

    • Anton

     No vidiš, nihče vas ni razumel. Slavljenje, češčenje pripada edino Bogu.

     • Frank Novak

      V ZDA kjer sem ze 42 let priada slavljenje in cascenje edino DENARJU…

     • Anton

      Znam, skrenio si sa titovog puta.

     • janko

      Oziroma drugače rečeno: tržno gospodarstvo, brez vmešavanja politike; Verni so pa bolj kot zahodni razvajeni evropejci. A imam prav, mislim da je tako?

     • Frank Novak

      Pravijo da ljubijo Jezusa, ampak samo ce je zelene barve.
      No sedaj se tudi lepe ne delajo vec.. par pravijo da jim (nam) je samo do denarja…

     • janko

      Ja, v Yugi so namerno “gradili lik ličnosti” – Tita.

 • Frank Novak

  SE NAJVEC DEMOKRACIJE IMA V SLOVENIJI NOVA24.
  Ze en teden sem blokiran na FB ker naj bi pisal slabo o Muslijih.
  Ne morem objavljati v Delu, Veceru, Primorskih novicah in celo v Reporterju ne.
  Na Novi pa lahko.

  • ZatonMesecnikov

   #Ze en teden sem blokiran na FB ker naj bi pisal slabo o Muslijih.#

   Probaj slabo pisati še o levičarjih in komunistih. Da boš blokiran še en teden… Če ne kar doživljensko.

   • Frank Novak

    TOLE SEM NAPISAL:
    Levica ni sposobna produkcije. Ni sposobna ustanavljanja podjetij, kreiranja izumov ipd.

    Poslanstvo levice je da si pridobi oblast v “borbi” za izkoriscanega cloveka.

    Tako je v vzhodni Evropi prisel na obast Komunizem, ki bi brez Nacistov ostal za mejami Sovjetske Zveze.

    Danes Nacistov ki ogrozajo Slovanov ni vec, zato rabi Levica novo foro.

    Nasla je nove “ponizane in razzaljene” da se bo borila v njihovem imenu (za lastno oblast seveda). Ti “novi proletarci” so muslimani ki jih hoce levica privleci cim vec.

    Ob vsem tem pa levicarji pozabljajo da bodo prav oni tisti ki jim bodo muslimani, ko jih do kraja izkoristijo za potrebe invazije, prvim pognali metek v glavo.

    Muslimani ne prenasajo levicarjev in to zato ker so levi ateisti in ker se zavzemajo za enakopravnost spolov in spolnih orientacij. Kolikor vem levicarji ne sedijo v nobenem parlamentu musimanskih drzav.

    Tako dalec pa levim ne kapne. Lasten narod posiljujejo s toleranco do ljudi ki tolerance ne poznajo. Igrajo se z ognjem ki bo prve pogoltnil prav njih.

    Po njihovo, kdor aktivno ne podpiral islamizacijo Evrope in Slovenije je rasist in fasist.

    Ti levicarski skrajnezi bi takoj obrnili lajno ce bi za migrante morali dati kaj is svojega lastnega zepa.

    Tako pa delegirajo davkoplacevalce kaj morajo narediti. Pridejo na zbor, obsojajo druge “manj humane” Slovence in ob tem dozive katarzo.

    Kaksno Evropo bodo pustili nasim zanamcem jih ne zanima.

    • ZatonMesecnikov

     Lepo si napisal Frank. Blokiral pa te ni Facebook, ampak so te zatožili zuckenbergu komsomolci in akivisti Dolančevega Faksa v Ljubljani. Pa Filo Faksa. Ki imajo dovolj šasa in tehnološkega znanja, da se ukvarjajo z filozofijo.

  • Matt von Glanz

   Tu pa nisi nic posebnega, aneda!!??

 • Frank Novak

  …Zato je po mnenju Staqufa treba spremeniti muslimansko miselnost, ki “gradi na sovražnosti in sumničavosti do nemuslimanov in pogosto racionalizira rabo nasilja v imenu islama.” Če se to ne zgodi, bodo nemuslimani še naprej radikalizirani zaradi islamističnih napadov in masovnih muslimanskih migracij na Zahod, je pojasnil Staquf.”…

  GOSPOD SAQUF NI NUJNO DA SE BORBENI MUSLIMANI ODPOVEJO SOVRAZNOSTI. CE PRIDEJO V SLOVENIJO SE BODO SLOVENCI KAR SAMI DOLOCILI ZA ZRTVE. IN CE SE SLUCAJNO NE BODO JIH BODO V TO POHLEVNI DRZO PRISILILI SLOVENSKI LEVAKI KOT FAJON, MESECNIK, KORDIS…

  NAROD HLAPCEV PRESS….

 • ZatonMesecnikov

  Medtem ko je Krščanska Cerkev šla skozi 1500 letne reforme, reformacijo, verske vojne, skozi družbene procese kot je bil humanizem, razsvetljenstvo, do današnje visoko razvite krščanske civilizacije v Europi, Islam ni šel skozi nič.

  Bil je vera kozjih in kameljih pastirjev, od 7. stoletja naprej nespremenjena. Do odkritja nafte v 50tih letih ter financiranja njihovega neslutenega razmnoževanja, ko so se od takratnih 59 milijonov leta 1950 namnožili na današnjih 400 milijonov. Glava in navade so pa ostale v 7. stoletju. Še tista edina ločina, ki se je obdržala, delitev na šiite in sunite povzroča danes enako divje spore, kot so bili v času 30. letne vojne v Europi. V 17. stoletju.

  • samotoje

   Karkoli bodo počeli z islamom( v kakšne posebne reforme ne verjamem, premalo je treznih razumnikov) , naj to počnejo v svojih državah in zase.

   • ZatonMesecnikov

    Predvsem bo pa ta proces trajal stoletja.

 • Peter

  Poslušam ti to jaz danes poročila na hanzi radiu v avtu, cd je crknu, mamu mu…in slišim, da je Izrael aneksiral Golansko planoto leta…akhm, pa spet ne povejo, da jo je aneksiral po tem, ko jih je Sirija napadla in pušnila in da, če ne bi blo juen, bi danes asad afne guncal kje drugje, ne v damasku.
  In spet, zlagali se glih niso, niso pa povedali vsega…tanjug, no.

  • ZatonMesecnikov

   Duh dr. Aleša Beblerja, ki je po Jom kipurski vojni leta 1973 v reviji Naša Obramba slavil poraz Izraelcev oziroma, da so v bistvu zmagali, ampak moralni zmagovalci so pa Arabci, je še kako živ. Čeprav so Sirci v napadu na Golan, v bitki, kasneje imenovani “dolina solza” izgubili 800 najnovejših sovjetskih tankov. Zadrega je bila toliko večja, ker je Jugo arzenal imel slabše tanke od teh 800 izgubljenih sovjetsko-sirskih.

   Od takrat naprej srce slovenskega levičarja joka in cvili nad usodo Golana, ter izgubljenimi tanki.

   Cele generacije so cvilile in jokale na Dolančevem Faksu za Bežigradom skupaj z dr. Beblerjem, ker jim je izraelska država zadala tak udarec, le z 200 tanki.

   • Peter

    Poročajo pa o tem, kakor da Izraelci ravno niso imeli drugega dela pa so malo aneksirali Golan…kaj šele, da bi se kdo poglobil in odkril, da so Sirijci z Golana, doklerje bil še njihov, malo od časa do časa obstreljevali dolino Hula, ki je zelo rodovitna in s tem preprečevali obdelovanje…ja, ferpress doo, no.

   • Peter

    V Egiptu še vedno slavijo dan zmage…..Izraleci pa bi prišli do Kaira, če ne bi Rusi težili v juenu, no.

    • ZatonMesecnikov

     O tej epizodi, ko je Sadat, veliki prijatelj Brozove druščine neuvrščenih panično klicaril naokoli, ko so se izraelski tanki bližali Kairu, je krožila govorica, da je klical tudi Broza. Ta mu je svetoval, naj vržejo atomsko bombo na Tel Aviv. Pogovor naj bi prestregel tudi Mosad.

     Od takrat nesmrtna zamera Izraelcev do Broza in Jugoslavije. In pa seveda obratno, napadi slovenskih levičarjev na Izrael, ki še danes trajajo.

     • Peter

      Ja, zanimivo, midva to veva, 98% dolinčekov pa mantra, kot jim narekuje novinar/aktivist Boris Vasev, potomec tanjuga, izraelnougudpalestajnverigud in je prepričanih, da je aneksija Golana agresivna poteza Izraela…
      Pa je vse na netu,samo malo je treba pomigat, no.

     • Peter

      Sem imel srečo, da sem 4 leta preživel v Izraelu. Odpre ti oči.

     • samotoje

      Jaffa pomaranče so najboljše. A si kaj bral Ephraima Kishona?

   • Peter

    Razsul so jih kot kante, no.

  • Dragan Krstič

   Najprej napadejo, ko izgubijo vojno pa jokajo.

 • Peter

  Ja, pa kar se tega zgoraj tiče: tisti, ki se ne mislijo prilagoditi kraju bivanja na račun gostiteljev, naj tja ne rinejo. Simpl, no.

 • Matt von Glanz

  Težko bodo delali revizijo korana, saj bodo ugotovili, da so džihadisti pravi muslimani, oni pa ne.

 • xtc

  Dejstvo je ,da to kar omenja ni možno-Koran lahko primerjamo danes le z sociallističnim Adolfovim Mein Kampfom,če to želite spremeniti ste v slepi ulici-žal.

 • if

  Staquf: “Obsojam rabo izraza “islamofobija”, ki ga želijo v Veliki Britaniji povezati z rasizmom. V resnici je širitev islamističnega ekstremizma in terorja tisto, kar v
  prvi vrsti doprinaša k porastu islamofobije po nemuslimanskem svetu.”

  Povedano direkt “čje u faco” slovenske levičarske srenje, ki poneumlja iz svoje poneumljenosti!

  • Peter

   Fajonova še išče uhan in nima časa za take izjave, no.

  • ljubinica

   Izraz islamofobija je zanimiv.
   Po islamu prihaja strah nevernikov pred islamom od Alaha.
   Alah v Koranu obljublja pravovernim, da bo srca nevernikov napolnil z grozo ….

 • Skrajno Desni

  Če želimo preprečiti ponovitev Christchurcha, je treba vse muslimane pobit.

  • ljubinica

   Provokator.

   • samotoje

    Jaz sem ga prijavil in blokiral.

  • Frank Novak

   Pobit ne, pac pa deportirat.

 • ljubinica

  1. Islama ni mogoče reformirati. Vse je zapisano v Koranu. V Koranu pa ni mogoče spremeniti ničesar, ker sleherna beseda prihaja od Alaha.
  2. Muslimani ne spadajo v zahodno civilizacijo. To je bilo Evropejcem jasno vse od začetka islama do pred kratkim.
  Muslimani naj se vrnejo v svoje dežele in si tam uredijo države po svojem okusu.

  • Frank Novak

   DEPORTIRATI LEVAKE V MUSLI DRZAVE.
   NIC NE BO LEPSEGA ZA FAJONKO KOT DA STALNO ZIVI MED SVOJIMI BRATI IN SESTRAMI.
   FAJONKA JE GNOJNA RANA SLOVENIJE, IZDAJALSKI TUR.

 • Frank Novak

  MUSLIJEV V EU SE NIHCE NI POSTENO SUNIL V RIT.
  SAMO ZATO SE TAKO VEDEJO, NOBENEGA DRUGEGA VZROKA NI.
  Musliji so vajeni diktature v musli drzavah. Ko pridejo v sekularno EU mislijo da smo mi vsi slabici ki se jim nic ne upamo narediti.
  Nobena filozofija ne bo pomagala. SAMO BRCA V RIT IN UDAREC V OBRAZ.
  GET THE FUCK OUT OF EUROPE. EUROPE IS HOME OF US SECULAR & CHRISTIAN PEOPLE OF ALL SKIN COLORS.
  MUSLIMS OF ALL SKIN COLORS ARE NOT WELCOME.
  GO THE FUCK HOME OF WE WILL KICK YOU OUT.

  • joza joza13

   Bi se strinjal…

 • samotoje

  Že v fundamentu so razlike med islamom in krščanstvom ogromne, skozi stoletja pa je med njima nastal prepad, ki se ga danes ne da več premostiti. Islam je v muslimanskih državah postal univerzalna ideologija, krščanstvo se je umaknilo v sfero duhovnega. Sobivanje je postalo nemogoče, edino bivanje drug ob drugem in ne preblizu je morda opcija.
  Tudi definicija besede islamofobija v kontekstu odnosa krščanskega človeka do islama je neustrezna. Ne gre za strah, ampak za odpor. Razumnega človeka je strah nerazumnega nasilja, ni pa ga strah islama. Temu se bo postavil po robu. Skozi zgodovino je bilo vedno tako.

  • kalavnik

   Tvoj predzadnji stavek je brca v temo v stilu saj ga nisim udaril jaz, marvec moja roka.
   Ce bi poznal osnovne postulate islama, potem bi vedel, da islam je RAZUMNO nasilje, saj ga mora udejanjati vsak pravoverni musliman,ce ne pac ni musliman. Islam je ze v osnovi radikalen, zato oni dodatek radikalni islam ne pije vode. Islam je radikalen in pika in kot tak bo zavladal svetu s pomocjo uzakonjenih principov clovekovih pravic.
   Islamska metastaza v EU ze daje rezultate, pocakaj se 50 let.
   In se to, Islama ni moc reformirati, saj vse kar je zapisano so Alahove besede, ki jih je na svet spravil PR-ovec in njegov zemeljski poslanec Mohamed. Bozjih besed se pac ne da spremeniti.

   • samotoje

    Ne vem, kdo bolj brca v temo, ampak odgovarjaš na nekaj, česar nisem napisal. Nič nisem napisal o radikalnem islamu niti nisem niti besedice napisal o reformiranju islama. Niti 50 let ne morem počakati. Tako da- konfuzno vse skupaj. Preberi še enkrat in razmisli.

 • Dragan Krstič

  Evropa kristjanom!!!!!!! Ni ravno tako kot pleteniči ta musliman. Njihov namen je čimprej zagospodariti kristjanom in jih zasužnjiti. Poglejte video Palestinian cleric:France will become an islamic country through jihad.

 • joza joza13

  “Dobršen delež muslimanov tak način razmišljanja Evropejcev vidi kot uživanje v miru, ki so si ga zagotovili zmagovalci. Islam po besedah Staqufa sebe vidi v podrejenem položaju, kar je treba spremeniti”

  Veste kaj, jebite se tam doli – nas pa pustite pri miru, sicer vam polomimo kosti! Jasno? Ni toliko “gipsa”, kolikor ga boste potrebovali…
  Reformirajte se 5x in zavedajte se, da Evropa ni nikoli bila Alahova in nikoli ne bo!
  Pripombe in pritožbe na moj zapis sprejema Šarec, ki nima pojma o pojmu…

 • Hun

  A je ta zmerni musliman? Vam je Trump dovolil z njim debatirat?

 • Andrej

  Islam ni svetovno organiziran. Sploh ni organiziran. Vsaka država ima svoja pravila in si jih razlaga kot si jih hoče razlagati. Vrhovni verski poglavar tiste države skrbi za ohranitev islama v tisti državi. Verski poglavar je nad vsemi drugimi poglavarji tiste države, pogosto je pa to kar ista oseba. Ima svojo versko policijo, ki je najhujša od vseh in je nad zakoni civilne družbe. Edino, kar imajo skupno vse islamske države sveta je Koran. Ta pa je po osnovni doktrini islama nespremenljiv. Le razlaga je v vsaki islamski državi lahko malo drugačna. Korana naj se ne bi prevajalo. Alah tega ne bi dopustil. Če bi Alah hotel, da bi bil Koran v angleščini, potem bi ga Mohamedu narekoval v angleščini. Ampak ni.
  Iz Korana izhaja šeriat, ki je nad civilnimi zakoni.
  Muslimani še sedaj niso rešili prvega vprašanja o prvem Mohamedovem nasledniku in se zato koljejo med seboj.

  Ta generalni sekretar sadi rožice v puščavi.

  • if

   Posadil je en trnjevo realno rožico, ki pravi, da je islam vir islamofobije. To je islamist povedal islamistom.

   • Andrej

    Oglasil se je šele zdaj, ko so jih islamisti fasali. Prej, ko so oni zganjali terorizem ga ni bilo nikjer. Nikakor ne podpiram nobenega nasilja, pa vseeno…. če bi ta mož resno mislil bi se že zdavnaj oglasil.

 • Peter serdinšek

  VSI SLOVENCI BI SE MORALI ZAVEDATI, DA JE ISLAM KULT SOVRAŠTVA IN SMRTI!!! Ali se sploh zavedate, da muslimani kateri živijo in delajo pri nas, berejo koran in hodijo v djamije, vsak dan molijo svojega alaha naj pošlje smrt, bolezni, nesrečo itd. nad ”nevernike” (nemuslimane) torej Nas Slovence, ki smo jih sprejeli in jim dovolimo, da našim otrokom prodavajo sladoled, kebabe, itd., v katerih je bog zna kaj! Samo se spomnimo primerov Nemških muslimanskih gostincev pri kateri so našli v hrani, ki so jo prodavali in še jo, urin, drek, spermo, pasje, mačje in podganje meso!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!