fbpx

[Video] Globalnemu izzivu boja proti koronavirusu se je pridružila tudi Slovenija

Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar (Foto: STA)

Evropska unija je lansirala program imenovan Globalni odziv na koronavirus (Coronavirus Global Response), kateremu se je pridružila tudi Slovenija. Skupaj z WHO je program namenjen hitrejšemu razvoju cepiva, zdravila in kapacitet za testiranje, ki bi lahko bilo dostopno vsem po sprejemljivi ceni.

Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar se je na daljavo udeležil dogodka Globalni odziv na koronavirus, kjer je napovedal prispevek Slovenije v skupni višini 13,76 milijona evrov. Prispevek je sestavljen iz 13,5 milijona evrov namenjenih izvajanju že načrtovanih raziskovalnih projektov v Sloveniji ter 60 tisoč evrov, ki jih je Slovenija že nakazala Svetovni zdravstveni organizaciji za boj proti koronavirusu. Dodatnih 200 tisoč evrov pa je namenjenih znanstveno-raziskovalnim in ostalim upravičencem iz Slovenije, ki izpolnjujejo pogoje za pridobitev sredstev iz pobude Globalni odziv na koronavirus. Po besedah ministra smo po ukrepih ugotovili, kako pomemben je za nas socialni stik, zato moramo pri iskanju rešitve stopiti skupaj globalno in najti učinkovito ter varno cepivo.

Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar – Globalni odziv na koronavirus in Slovenija

Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar se je udeležil virtualnega donatorskega dogodka Globalni odziv na koronavirus (Coronavirus Global Response Initiative) in na dogodku napovedal prispevek Republike Slovenije v skupni višini 13,76 mio evrov. V prispevek je vključenih 13,5 mio evrov namenjenih izvajanju že načrtovanih raziskovalnih projektov v Sloveniji ter 60.000 EUR, ki jih je Slovenija že nakazala World Health Organization (WHO) za boj proti COVID-19. Dodatnih 200.000 evrov pa je namenjnih znanstveno-raziskovalnim in drugim upravičenim subjektom iz Slovenije, ki izpolnjujejo pogoje za pridobitev sredstev iz pobude Globalni odziv na koronavirus. #UnitedAgainstCoronavirus #SkupajZmoremo #StrongerTogether

Gepostet von Vlada Republike Slovenije am Montag, 4. Mai 2020

 

Evropska komisija bo skozi ta program namenila 4 milijarde za razvoj cepiva, 2 milijardi za obravnavo in boj proti bolezni ter 1,5 milijarde za razvoj opreme za testiranje. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je v nagovoru poudarila, da je nujno razviti cepivo, ki bo na voljo v vseh delih sveta. To sodelovanje bo združilo znanstvenike, nadzornike, vlagatelje, mednarodne organizacije in razvijalce produktov z namenom povečanja mednarodnega doprinosa za boj proti koronavirusu pod oznako “ena zgodba, en cilj”, poroča Evropska komisija. Projekt bo financiran skozi prioritete iz obstoječega projekta Horizon 2020 (1 milijarda evrov), programa Evropske civilne zaščite in humanitarne operacije (80 milijonov evrov), od instrumenta za podporo v primeru izrednih dogodkov (150 milijonov evrov) in od zunanjih instrumentov (170 milijonov evrov), od tega bo 100 milijonov evrov doniranih organizaciji CEPI in 158 milijonov evrov Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO).

Ursula Von der Leyen (Foto: epa)

Donaciji so se pridružile tudi ostale evropske države, kot tudi države G20, kot so Kanada, Japonska, Savdska Arabija, Norveška, in Velika Britanija. Norveška je donirala 1 milijardo evrov, Nemčija in Francija po 500 milijonov evrov, Portugalska 10 milijonov ter Grčija 3 milijone.

Sara Kovač