fbpx

[Video] Grozljive poplave v Srbiji: Izredne razmere, evakuiranih več sto ljudi

V Srbiji in na nekaterih delih Kosova vladajo dramatične razmere. Zaradi obilnega deževja so mnoge reke prestopile bregove, mnoga gospodinjstva so ostala brez elektrike. Oblasti so morale evakuirati skoraj 500 ljudi. Poplavljene so tudi nekatere bolnišnice, zdravstveni domovi, šole in glavne transformatorske postaje.

Najhuje je na območju občine Čačak, oblasti pa so razglasile tudi izredne razmere, poroča srbski portal Novosti.rs. Hidrometeorološki zavod Srbije opozarja, da je napoved izjemno pesimistična, saj naj bi tekom noči zaradi obilnega deževja bregove prestopile še druge reke.

Največja ogroženost velja v občinah: Čačak, Topola, Bajina Bašta, Arilja, Lučani, Požega in Novi Pazar ter širši okolici. Srbski premier Aleksandar Vučić je danes obiskal kritična območja in prebivalcem zagotovil nujno pomoč. Med Krajema Čačak in Požega je prekinjen tudi ves železniški promet.

Situacija v mestu Novi Pazar je alarmantna, evakuiranih je več kot 100 ljudi, večina mesta pa je ostala brez elektrike. Župan mesta je izrazil pričakovanje, da bo na pomoč priskočila srbska vojska ter druge pristojne institucije.

Obilno deževje tudi na Kosovu, prepoved plovbe za vsa plovila
Velike preglavice pa deževje povzroča tudi na Kosovu. Pod vodo je glavni mestni trg v kraju Peć, kritično pa je še na nekaterih drugih predelih mesta, prav tako so bile zaprte tudi šole, poroča STA. Medtem so zaradi visokega vodostaja reke Save od Srpca do ustja reke Une za vsa plovila – razen za čolne civilne zaščite ter institucij, pristojnih za reševanje, – prepovedali plovbo, je sporočilo srbsko ministrstvo za promet in zveze.

A. D.