fbpx

[Video] Guvernerka Južne Dakote Kristi Noem: Kandidatu Al Goru smo leta 2000 dali 37 dni, Trumpovim volivcem bi morali zagotoviti enako pravico!

Guvernerka Južne Dakote Kristi Noem (Foto: epa)

Guvernerka Južne Dakote Kristi Noem pravi, da bi morali aktualnemu predsedniku Donaldu Trumpu in vsem njegovim 70,6 milijona volivcev omogočiti čas za izvedbo pravnih postopkov, kot se je to zgodilo leta 2000, ko je bilo to omogočeno takratnemu demokratskemu predsedniškemu kandidatu Al Goru, ki je imel 37 dni časa za pravne postopke o izvedbi volitev. “Volitve morajo biti poštene, iskrene in transparentne. Še preden se odločimo, kdo bo v naslednjih štirih letih sedel v Beli hiši, pa se je potrebno prepričati, če so bile volitve poštene,” je poudarila v pogovoru za ABC. V nasprotnem primeru se boji, da bi brez tega postopka postala Amerika še bolj razdeljena.

Po mnenju guvernerke Južne Dakote Kristi Noem je še prezgodaj, da bi lahko razglasili novega predsednika Združenih držav Amerike, kot so to počeli mediji, saj še niti niso zaključili s štetjem glasov. Obstajajo države, kjer epilog še ni znan, podobni situaciji pa smo bili priča že leta 2000, ko je demokratski kandidat Al Gore dobil možnost pritožbe na sodišče. Meni, da bi morali aktualnemu predsedniku Donaldu Trumpu dati enako možnost. “Naj se postopek odvije, saj živimo v republiki,” pravi guvernerka.

Guvernerka Noemova v nadaljevanju obrazloži, da vlada svojo moč legitimira s soglasjem vladajočih in obrazloži, da so to ljudje, ki podajo svoje soglasje na dan volitev. “Volitve morajo biti poštene, iskrene in transparentne. Še preden se odločimo, kdo bo v naslednjih štirih letih sedel v Beli hiši, pa se je potrebno prepričati, če so bile volitve poštene,” poudarja.

V nadaljevanju novinar in nekdanji predstavnik za odnose z javnostmi nekdanjega predsednika Billa Clintona v Beli hiši, George Stephanopoulos vpraša guvernerko, če ima kakšen dokaz, da volitve niso bile poštene. Stephanopoulos izpostavi, da se je pogovarjal z republikanskimi državnimi sekretarji v Georgiji in Arizoni, kjer niso odkrili nobenih dokazov o goljufiji na volitvah, a guvernerka te trditve zanika. “To absolutno ni res. Ljudje so podpisali dokumente, v katerih so izjave, da so videli nezakonita dejanja. In zato moramo ta pogovor voditi na sodišču. New York Times je sam dejal, da je prišlo do uradniških napak,” mu odgovarja.

Voditelj in novinar ABC George Stephanopoulos je bil v preteklosti svetovalec demokratom in odgovoren za odnose z javnostmi v času prvega mandata Billa Clintona (Foto: epa)

Guvernerka je novinarju naštela dejstva, ki govorijo o računalniških napakah v Michiganu, ki so republikanske glasove spremenile v demokratične. Za primer še pokaže Pensilvanijo, kjer je bilo ugotovljeno, da so glasovali ljudje, ki so že mrtvi. “Torej, George, ne vem, kako razširjene so nepravilnosti. Ne vem, ali bo to spremenilo izid volitev. Toda zakaj se vsi tako bojijo samo poštenih volitev in izvedeti?” Še poziva novinarja.

Leta 2000 je demokratski kandidat izvedel pravne postopke, kjer se je ugotavljalo, če so bile volitve na Floridi pravilno izvedene (Foto: )

Guvernerka meni, da bi bilo potrebno do konca izvesti pravne postopke, saj bi v nasprotnem primeru ZDA postale še bolj razdeljene
Po mnenju guvernerke Noemove, bi moral predsedniški kandidat Joe Biden počakati na dokaz o poštenih volitvah, če želi z vodenjem združiti ljudi v ZDA.  Novinar poudarja, da je bilo v primeru Ala Gora drugače, saj naj bi mu manjkali glasovi le na Floridi, medtem ko naj bi Biden vodil v več državah. Guvernerka poudarja, da je v tem trenutku v igri veliko več držav, ki so po njenem mnenju še vedno odprte glede izida volitev. Vse kar si želi je, da se ne bi država še bolj razdelila, saj meni, da bi prekinjen postopek ugotavljanja ali so bile volitve poštene, zlomil Ameriko.

“Torej ne gre le za te volitve. Tu gre za vse volitve v prihodnosti. In dejstvo, da Američani, vsakdanji ljudje, ki vstajajo in trdo delajo, ki trpijo zaradi te pandemije, ki so tragično izgubili družinske člane, morajo vedeti, da vsaj Amerika še vedno deluje, in nam je mar, da se stvari izvedejo pravilno,” še poudarja na koncu.

Celoten pogovor si lahko preberete tukaj.

Sara Rančigaj