fbpx

[Video] Hašogdžijeva zaročenka prosi Trumpa, da prepreči prikritje umora s strani Saudske Arabije

Umorjeni novinar Džamal Hašodži (vir: twitter)

Zaročenka umorjenega novinarja Jamala Hašogdžija je pozvala ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da pomaga razjasniti okoliščine dogodka, pred tem pa je sicer zavrnila Trumpovo povabilo na pogovor.

Hatice Cengiz je na spominski slovesnosti v Londonu v ponedeljek pozno popoldne sporočila: “Predsednik Trump naj pomaga razkriti resnico in zagotovi, da bo pravici zadoščeno. Ne sme dovoliti, da bi se prikril umor mojega zaročenca.” Omenjeno je povedala v turškem jeziku, njen govor pa so prikazali številni britanski mediji še poroča Daily Mail. Zaročenka naj bi tudi verjela, da država Saudska Arabija ve, kje se truplo njenega zaročenca nahaja, režim pa je označila za zloben in kriminalen. Zahodne države so sicer vse izrazile zgroženost nad umorom, prav tako pa zahtevajo odgovore s strani uradnega Riada, pri čemer je Trump Saudski Arabiji zagrozil celo z motnjami v dobavi orožja.

Hašogdži je pred umorom živel v samoizgnanstvu v ZDA
Umorjeni saudski novinar Hašogdži je sicer živel v izgnanstvu v Združenih državah Amerike, po tem, ko je padel v nemilost režima saudskega kronskega princa Mohameda bin Salmana. Umorjen je bil 2. oktobra po svojem vstopu v saudski konzulat v Istanbulu, kjer je želel pridobiti dokumente, da bi se lahko poročil s svojo zaročenko, turško državljanko. Tudi šef saudskega tožilstva Šejk Saud al-Modžeb je glede na turške dokaze umor označil za načrtovan.

J. Ž.