fbpx

[Video] Hongkonška policija trdo nad protestnike za pravice zatiranih Ujgurov

Hongkonške oblasti niso tolerirale protestov v mestu za pravice Ujgurov (foto: EPA)

Če proteste za demokracijo kitajske oblasti v Hongkongu že več mesecev trpijo navkljub občasnim izlivom nasilja, pa je zgodba drugačna, ko začnejo v Hongkongu protestirati za pravice Ujgurov. Kitajske oblasti so brez milosti zadušile nedeljski protesti, ki se ga je udeležilo okoli tisoč ljudi.

Hongkonške oblasti so se nad protestnike za pravice Ujgurov, ki so protestirali v nedeljo, 22. decembra, 2019, spravile s pendreki in grožnjami, da jih bodo postrelili.

To je bil velik razkorak v primerjavi z ostalimi protesti v mestu. Te komunistična oblast navkljub vsem incidentom še dalje trpi, a izgleda da je bila že sama omemba ujgurske islamske manjšine na zahodu Kitajske preveč za uradne oblasti.

https://twitter.com/852_Johnny/status/1208391813297528834

Po ocenah Pentagona naj bi kitajske oblasti letos po poročanju Breitbarta zaprle med ena in tri milijone muslimanov v več kot tisoč zaporniških taboriščih, kjer so se prisiljeni učiti mandarinščine, si zapomniti pesmi, ki poveličujejo kitajskega predsednika, Xi Jinpinga, ter priseči zvestobo večinskemu prebivalstvu Kitajske.

Hongkonški protestniki se bojijo, da bo enaka usoda doletela tudi njih. “V vsega nekaj mesecih, ali letu ali dveh bi kaj takega kar vidimo v Xinjiangu, kot sta stalni nadzor in domovinska izobrazba doletela tudi nas v Hongkongu,” je za RTHK povedal eden od protestnikov.

“V Xinjiangu počnejo tisto, kar počnejo, zato ker imajo moč, da tako počnejo. Ko prevzamejo Hongkong bodo [z nami] storili enako,” je strahove prebivaclev Hongkonga opisal drugi protestnik.

Ivan Šokić