fbpx

[Video] Hrvaška javnost zgrožena nad izvedbo himne Josipe Lisac; proti pevki vložena ovadba zaradi omalovaževanja

Josipa Lisac med izvedbo hrvaške državne himne (printscreen: Youtube)

V torek se je v Zagrebu odvijala, v primerjavi s predhodnimi, zelo skromna inavguracija novega hrvaškega predsednika Zorana Milanovića. A če Milanović ni želel vzbujati pozornosti, pa je je zato toliko več vzbudila hrvaška pevka Josipa Lisac s svojo grozljivo izvedbo hrvaške državne himne. Številnim Hrvatom se je zdelo, da se Liščeva iz hrvaške himne norčuje, zaradi česar je bila proti njej vložena kazenska prijava. Na Hrvaškem je za javno izpostavljanje posmehu, preziru ali grobemu omalovaževanju Republike Hrvaške, njene zastave, grba ali himne, zagrožena zaporna kazen do enega leta.

Odkar je na hrvaških predsedniških volitvah nekdanji predsednik SDP Zoran Milanović premagal prejšnjo predsednico Kolindo Grabar-Kitarović, se je začel obnašati veliko bolj predsedniško.

V njegovih javnih nastopih ni bilo več zapaziti zanj tako značilnega napuha, njegovi govori so postali veliko bolj spravljivi in vsemu navkljub je skušal zbujati čim manj pozornosti v hrvaški javnosti. Iz tega razloga naj bi se tudi odločil za veliko bolj skromno inavguracijo, ki je potekala v torek, 18. februarja 2020.

Milanovićeve načrte o skromnosti in nepritegovanju nepotrebne pozornosti pa ni razumela hrvaška pevka Josipa Lisac, ki je s svojo izvedbo hrvaške državne himne šokirala javnost.

Za omalovaževanje državnih simbolov zagroženo do eno leto zaporne kazni
Velika večina je v skladu z načinom petja Liščeve pričakovala, da bo pevka zavijala in tulila, a kar je storila Liščeva ni več bilo podobno petju, temveč masakru. Iz tega razloga so po poročanju Dalmatinski portal proti hrvaški pevki na podlagi 349. člena hrvaškega kazenskega zakonika vložili ovadbo zaradi omalovaževanja državne himne. Na Hrvaškem je za javno izpostavljanje posmehu, preziru ali grobem omalovaževanju Republike Hrvaške, njene zastave, grba ali himne zagrožena zaporna kazen do enega leta.

Ivan Šokić