fbpx

[Video] Indonezijski policisti ne izbirajo metod, ko izsiljujejo priznanja: Moškemu okrog vratu ovili kačo in ga spraševali: “Kolikokrat si kradel?!?”

Osumljenec v indoneziji s kačo okoli vratu (vir: twitter)

Potem ko se je na spletu pojavil posnetek, kako indonezijski policisti mučijo osumljenca s kačo, se je policijski načelnik v Jayawijayi javno opravičil in pojasnil, da preiskovalci niso profesionalno opravljali svojega dela.

Policijski načelnik Tonny Ananda Swadaya se je javno opravičil za ravnanje indonezijskih policistov, ki so se po pisanju hrvaškega spletnega portala 24sata poslužili tudi kače. Swadaya je ob tem poudaril, da osumljeni ni bil v nevarnosti, saj naj bi bila kača krotka in nestrupena.

Na videoposnetku, ki je sprožil val ogorčenja, je tako videti preiskovalce, ki zaslišujejo osumljenca, ki sedi na tleh z rokami, zvezanimi za hrbtom. Osumljenec ima okoli vratu ovito kačo, zaradi česar je prestrašen.

“Kolikokrat si kradel?” je spraševal policist, ki se je drl na osumljenca. “Samo dvakrat,” je odvrnil slednji, kar pa ni bilo dovolj dobro za preiskovalca. Tako je osumljencu zagrozil, da mu bo kačo porinil v usta in hlače.

Policija naj bi se v več primerih posluževala mučenja s kačami
Ob razkritju videoposnetka se je oglasila tudi odvetnica Veronica Koman, ki se zavzema za človekove pravice na področju Papue in opozorila, da to ni edini primer, kjer so se policisti posluževali mučenja s kačo, da bi izsilili priznanje. Policija je po njenih trditvah enako ravnala z enim od njenih klientov, ki je bil obtožen separatizma.

Ivan Šokić