fbpx

[Video] Iran vrača udarec! Šiitske paravojaške enote raketirale t. i. ameriško Zeleno območje v Bagdadu

Ameriški marinec varuje ameriško veleposlaništvo v Bagdadu (foto: EPA)

Z nočjo so v soboto, 4. januarja 2019 na Bagdad padale tudi rakete. V želji, da bi maščevali smrt iranskega generala Qasema Soleimanija ter ostalih ubitih voditeljev raznih proiranskih paravojaških enot, so pripadniki Kataib Hezbollaha raketirali več ameriških vojaških baz v Iraku ter t. i. Zeleno območje v prestolnici, kjer se nahaja ameriško veleposlaništvo.

V Iranu so za ubitega generala Qasema Soleimanija razvili rdečo mučeniško zastavo, ki je ponavadi rezervirana za četrtega kalifa Alija, ki ga šiiti priznavajo kot legitimnega Mohamedovega naslednika, kar prikazuje, kako propagandni stroj generala povzdiguje v mučenika. Medtem so pripadniki proiranskih paravojaških enot začeli z raketnimi napadi na ameriške vojaške baze in varovana območja.

Iraška vojska je potrdila, da je bilo na območje t. i. Zelene cone izstreljenih več raket tipa Katjuša, ki za razliko od modernih čud vojaške tehnologije niso vodene.

Iraška proiranska šiitska paravojaška skupina Kataib Hezbollah je ob tem izdala opozorilo pripadnikom iraških varnostnih sil, naj se z nedeljo, 5. 1. 2020 ne približujejo ameriškim vojaškim bazam na manj kot tisoč metrov, poroča Reuters.

V raketnem napadu na Zeleno območje je bilo po poročanjih iz različnih virov poškodovanih pet ljudi. Za zdaj ni zaslediti informacij, da bi napadi terjali smrtne žrtve.

Ravno tako so pripadniki proiranskih paravojaških enot izstrelili več raket na zračno bazo Balad, ki se nahaja okoli 80 kilometrov severno od Bagdada.

Okoli deset granat iz minometa naj bi zadelo tudi vojaško bazo Al-Kindi, nedaleč od Mosula na severu Iraka, kjer se poleg pripadnikov kurdskih paravojaških enot nahajajo tudi pripadniki ameriške vojske.

Ameriški predsednik Donald Trump je ob tem dejal, da bo Amerika na vsak napad odgovorila veliko močneje. Pripadniki Kataib Hezbollaha tokrat niso prevzeli odgovornosti za raketne napade, a so napovedali, da se bodo ti še nadaljevali.

Trump ob tem ni pripravljen omiliti retorike. Vkolikor bo Iran napadal Američane, bo Amerika udarila še močneje. Tokrat je Trump napovedal, da imajo na muhi 52 iranskih lokacij, ki so pomembne za Iran in iransko kulturo. 52 lokacij naj bi predstavljalo 52 ameriških talcev, ki so jih pred mnogimi leti zajeli v Iranu.

“Amerika ne želi več groženj,” je poudaril ameriški predsednik. A v Iranu je situacija nekoliko bolj zapletena. Če je v državi še nedavno vladal razkol, je Suleimanijeva smrt združila Irance v boju proti zunanjemu sovražniku.

Na tej točki bi morali biti jasno vsaj to, da sta se Iran in ZDA za zdaj znašla v asimetrični vojni preko podaljškov. Zaenkrat Američani obračunavajo s proiranskimi paravojaškimi enotami v Iraku, v glavnem z Kataib Hezbollahom, ki je tudi bil razlog za začetek eskalacije v zadnjem tednu.

Američani so iz preventive ravno tako prenehali z urjenjem pripadnikov iraških varnostnih sil, v prihajajočih dneh pa je napovedana izredna seja v iraškem parlamentu, na katerem bodo predstavniki ljudstva odločali, ali naj razglasijo pripadnike ZDA za okupacijsko silo in zahtevajo njihov odhod iz države.

Ivan Šokić