fbpx

[Video] Iranska policija streljala na mlade, ki so “praznovali” poraz svoje nogometne reprezentance – enega ubila

Foto: Twitter

Državne varnostne sile so po nekaterih poročilih v severnem Iranu ubile 27-letnega Iranca, medtem ko je ta proslavljal poraz svoje države proti ZDA na svetovnem prvenstvu.

Iran Human Rights, skupina, ki pogosto poroča o zlorabah in kršitvah človekovih pravic v Iranu, je poročala, da so varnostne sile v torek zvečer v glavo ustrelile Mehrana Samaka, ko je ta trobil v svojem avtomobilu in tako z drugimi “praznoval” poraz svoje nacionalne nogometne reprezentance na svetovnem prvenstvu. Mladi Iranci v porazu vidijo simbolični poraz iranskega režima.

Perzijska redakcija BBC je pridobil posnetke pogreba umorjenega Iranca.

 

Medtem so slike, ki prikazujejo, kako se Iranci veselijo poraza svoje države z 1:0 proti ZDA, v torek ves dan preplavljale internet.

Medtem ko je bila iranska reprezentanca tista, ki je v torek izgubila proti ZDA, so številni Iranci na poraz gledali kot na poraz iranskega despotskega režima. Režim je doma deležen ostrih kritik zaradi zatiranja pravic žensk in številnih drugih kršitev človekovih pravic. Slavnostni protesti v Iranu sledijo skoraj trimesečnim protestom po smrti 22-letne Mahse Amini (znane tudi kot Jina Amini). Amini naj bi umrla v policijskem pridržanju, potem ko je bila aretirana, ker ni hotela nositi hidžaba.

Iranska nogometna reprezentanca si je na začetku svetovnega prvenstva nakopala jezo Islamske republike, ker pred tekmo proti Angliji ni hotela peti državne himne. Ekipa je zavrnila petje državne himne kot način izkazovanja solidarnosti z iranskimi protesti. Vendar so se režimski uradniki na potezo odzvali tako, da so po tekmi prisilili ekipo, da se sreča z Iransko revolucionarno gardo (IRGC). Poleg tega so iranskim igralcem zagrozili, da bodo njihove družinske člane zaprli in mučili, če bo med turnirjem še več protestov.

Iran International poroča, da so iranske državne varnostne sile streljale na civiliste po tekmi tudi na več drugih lokacijah.

“V skladu z videoposnetki na družbenih medijih so varnostne sile streljale tudi na ljudi v mestih Zahedan in Iranshahr v provinci Sistan-Baluchestan, Izeh, Behbahan in Dezful v Khuzestanu ter Kashan,” je poročala stran.

V intervjuju za New York Post je nekdanji tajni obveščevalni uradnik Cie Mike Baker posvaril, da bi lahko iransko nogometno reprezentanco doletelo hudo maščevanje tako zaradi zavrnitve petja himne kot zaradi poraza proti ZDA.

Andrej Žitnik