fbpx

[Video] Iz Bidna brije norce celo milijarder Musk: “Še vedno spi”

Elon Musk in Joe Biden (Foto: epa)

Potem ko se je misija Inspiration4, ki so jo sestavljali štirje amaterski astronavti, po treh dneh uspešno vrnila na Zemljo, to je financiral milijarder Jared Isaacman, omogočil pa Elon Musk, so začele prihajati čestitke. Gre namreč za prvo vesoljsko plovilo v zasebni lasti, ki je krožilo na 600 kilometrih nadmorske višine in je tako zares vstopilo v vesolje.

Če je bil izvršni direktor SpaceX Elon Musk delež pohval in čestitk z vseh koncev in krajev, tudi s strani tekmecev, kot sta milijarderja Jeff Bezos in Richard Branson, pa je številne zanimalo, kje je kakršnokoli priznanje s strani ameriškega predsednika, Joeja Bidna. Ta je dosežek četverice amaterskih astronavtov v vesolju v celoti zanemaril.

A Bidnov molk o dosežku je vendarle komentiral Musk, ki meni, da je ameriški predsednik celoten dogodek kratko malo prespal. Biden se je že za časa predsedniške kampanje proti predsedniku Donaldu Trumpu soočal z očitki o zaspanosti, sluzavosti in demenci. Leto in pol kasneje so očitki še toliko močnejši, saj so Bidnovi zdrsi tako pogosti, da jih ne uspejo skriti niti njemu naklonjeni mediji.

Sicer pa se je polet četverice amaterskih astronavtov hitro spremenil v dobrodelno akcijo zbiranja finančnih sredstev za otroško bolnišnico St. Jude’s Children’s Research Hospital. Zbrano je bilo 210 milijonov dolarjev za financiranje raziskav raka pri otrocih. 100 milijonov je po New York Postu primaknil milijarder Jared Isaacman, ki je tudi plačal polet četverice s SpaceX, 50 milijonov je primaknil Musk, medtem ko je javnost sama zbrala 60 milijonov.

Ivan Šokić