[Video] Izbruhnil vulkan nedaleč od islandske prestolnice

Izbruh lave iz razpoke na pobočju gore. Vir: AFP

Vulkan, oddaljen le kakih 32 kilometrov od islandske prestolnice Reykjavika, je ponovno izbruhnil. Do izbruha je prišlo že tretjič v treh letih, potem ko je otok v zadnjih 72 urah zabeležil skoraj 5 tisoč potresov. Vulkan je doslej spal več tisoč let. Iz Islandije prihajajo neverjetni posnetki izbruha. 

“Že tretjič v treh letih je Zemlja izbruhnila v Reykjanesu,” je na Twitterju zapisal islandski predsednik Gudni Johannesson. “Grožnje za infrastrukturo še ni, vendar je civilna zaščita zaenkrat zaprla veliko nevarno območje zaradi vulkanskih plinov,” pravi Johannesson in dodaja: “Medtem pa spektakel spremljamo z varne razdalje, s strahospoštovanjem pred materjo naravo.” 

Islandska meteorološka služba (IMO) sicer trdi, da se je manjši izbruh pričel v ponedeljek na islandskem polotoku Reykjanes, a da zaenkrat še ni prišlo do izbruha pepela. Izbruh je posledica 200-metrske dolge razpoke na pobočju gore Litli Hrutur, iz katere bruha lava kot iz nekakšnega vodnjaka. Fotografije in posnetki kažejo, kako lava mezi po pobočju, manjše požare, ki jih po poti zaneti, in gost črn dim, ki se dviga v ozračje, poroča CNN.

IMO trdijo, da zaenkrat ni nevarnosti za ljudi in infrastrukturo, a kljub temu opozarjajo prebivalstvo, naj se ne približujejo območju zaradi kopičenja smrtno nevarnih vulkanskih plinov. Lokalna uprava polotoka Reykjanes je zaradi tega zaprla vse pohodniške poti.

Strokovnjaki so že pred izbruhom opozarjali, da bi lahko prišlo do izbruha zaradi več tisoč potresov, ki so jih pred tem zabeležili na otoku. Teh je bilo približno 4700. Seizmologi so začeli beležiti potresno dejavnost s 4. julijem. 17 potresov je preseglo 4. stopnjo. Največji potres je dosegel magnitudo 4,8, poroča Fox News. Naj ponazorimo s primerjavo, da je najhujši potresni sunek v Petrinji na Hrvaškem leta 2020 dosegel magnitudo 6,4.

Kontrolorji letalskega prometa so zakasnili nekatere domače lete zaradi gostega dima na cesti, ki povezuje prestolnico z letališčem Keflavik.

6000 let spanja
Letošnji izbruh je že tretji v zadnjih treh letih. Vulkan je nazadnje izbruhnil pred 11 meseci. Znanstveniki ugotavljajo, da je letošnja eksplozija največja med zadnjimi tremi. Vulkan je po ocenah zadnjih 6000 let miroval. Vulkanska aktivnost na Islandiji je sicer precej pogosta. Do izbruha vulkana pride v povprečju vsake štiri do pet let.

Gal Kovač