fbpx

[VIDEO] Izredne razmere zaradi največjega širjenja ebole v zadnjem času!

Foto: iStock

V zadnjem tednu je Demokratično republiko Kongo prizadelo hitro širjenje ebole. Zaradi izbruha te bolezni je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) v tej afriški državi že razglasila izredne razmere na področju javnega zdravja mednarodnega pomena.

Kongovsko ministrstvo za zdravje je potrdilo, da so prvi primer okužbe z ebolo ta teden zabeležili v Gomi. Bolezen se sicer hitro širi zlasti med prebivalstvom v mestih. Poleg Gome je tako prizadeto še eno mesto z več kot milijonom prebivalcev, Butembo. Po poročanju spletnega portala Express je zaradi epidemije samo od ponedeljka umrlo najmanj 1.665 ljudi, 700 okuženih pa je bolezen preživelo.

Zaradi najnovejšega izbruha ebole v Demokratični republiki Kongo je Svetovna zdravstvena organizacija v tej afriški državi že razglasila izredne razmere na področju javnega zdravja mednarodnega pomena, poroča BBC. Vodja Svetovne zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus je na novinarski konferenci v Ženevi povedal, da gre pri najnovejši epidemiji ebole za drugo najhujšo v zgodovini po tisti med letoma 2013 in 2016. Kongovski minister za zdravje Olly Illunga je že potrdil, da pozdravlja odločitev Svetovne zdravstvene organizacije za razglasitev izrednih razmer.

Cepivo za ebolo obstaja, a ga dobi le manjši delež obolelih
Ebola je virus, ki na začetku spominja na gripo. Povzroča namreč nenadno vročino, močno šibkost, bolečine v mišicah ter bolečine v grlu. Cepivo za bolezen sicer obstaja in je v 99 odstotkih učinkovito, a ga zaradi težje dostopnosti običajno dobi le manjši delež ljudi. Po poročanju BBC cepijo le tiste, ki so prišli v neposreden stik z bolnikom oziroma tiste, ki so bili v stiku s temi ljudmi.

Rajko Golob