[Video] Je slovenska izrojena levica dobila navdih pri “uspešnih” afriških državah? Tam državne letalske družbe rastejo kot gobe po dežju!

Uganda Airlines (vir: twitter)

V Ugandi je po 18 letih ponovno oživela nacionalna letalska družba. Uganda Airlines bo sprva letela znotraj osrednje Afrike, imajo pa tudi velikopotezne načrte za lete do Londona v Veliki Britaniji in Guangzhouja na Kitajskem. Podobno so storili tudi v Tanzaniji, kjer je ponovno obujena letalska združba kupila osem novih letal, ravno tako pa razmišljalo o letih do Londona. Ravno tako se s pomočjo Ethiopian Airlines oživljajo letalske družbe v Čadu, Gani in Zambiji, v zadnjem desetletju pa so se pojavile tudi nove letalske družbe v Senegalu in Slonokoščeni obali. Je slovenska izrojena levica dobila navdih pri “uspešnih” afriških državah, ko zahteva ponovno nacionalizacijo nekdaj državne Adrie?

Konec avgusta je z obratovanjem po skoraj dvajsetih letih spet pričela ugandska nacionalna letalska družba Uganda Airlines. Njena flota dvomotornih letal Bombardier CRJ-900 bo sprva letela na razdaljah, ki vključujejo Tanzanijo, Somalijo in Južni Sudan.

Po trditvah direktorice za marketing in stike z javnostjo Jennifer Bamuturaki, kot poroča CNN, pa bi v septembru želeli dodati na repertoar še lete v Demokratično republiko Kongo, Etiopijo, Ruando, Zimbabve, Gano in Južnoafriško republiko.

Za nacionalizacijo letalske družbe tudi v Sloveniji
Sprva je bilo načrtovano, da bi letalska združba začela z obratovanjem že julija letos, a so morali najprej pridobiti certifikat, da so njihove posadke sposobne varno leteti na katerikoli konec sveta.

https://twitter.com/StudioCity_/status/1138167420982632448?

Podobne ideje o nacionalizaciji Adrie Airways je v oddaji Studio City zagovarjal ekonomist Jože P. Damijan. Seveda se tu rado pozablja, da izgubo, s katero bi taka letalska družba spet poslovala, na koncu krijejo davkoplačevalci, saj je letalska storitvena dejavnost ena tistih, ki imajo najnižje profitne marže na svetu. To na koncu dneva ni smotrno, a s tem se Damijan ne obremenjuje. “Privatizacija Adrie Airways je bila po moje bedarija. Zato sem pred časom predlagal, da se jo odkupi nazaj,” je povedal.

https://twitter.com/StudioCity_/status/1171709271295365122?

Podobne ideje o potrebi po imetju “nacionalnega letalskega prevoznika” je ravno tako v oddaji Studio City trosil tudi državni sekretar na ministrstvu za šolstvo Jernej Štromajer iz vrst Socialnih demokratov.

https://twitter.com/SarahKagingo/status/1166288314162384896?

Letalsko združbo je leta 1977 ustanovil ugandski diktator Idi Amin, sprva pa se je ukvarjala zgolj z uvozom viskija za diktatorja. Leta 2001 je bila zaradi finančnih težav prisiljena iti v stečaj. Zdaj v Ugandi verjamejo, da bo letalska družba obratovala z dobičkom, saj naj bi potniki drli v državo zaradi lepih nacionalnih parkov, letovišč ob morju in divjih živali.

Letalske družbe, ki rastejo kot gobe po dežju
Verjamejo namreč, da bi se zgolj zaradi pojava nacionalnega letalskega prevoznika letališče Luggya, ki ima trenutno 1,85 milijona potnikov letno, lahko kmalu primerjalo z mednarodnim letališčem Jomo Kenyatta v Keniji, ki ima na leto 7 milijonov potnikov. Velik del zaslužka naj bi letališča, kakršno je Jomo Kenyatta, dobila zaradi potnikov v tranzitu.

https://twitter.com/UG_Airlines/status/1168833736860995587?

Uganda Airlines je včasih letela na osem različnih destinacij, razpolagala pa je s 15 letali. Preden so se odločili za obuditev nacionalne letalske združbe, so poskušali z zasebnimi, a se je ideja zaradi kapitalskih omejitev hitro izpela. Zdaj ugandska flota po pisanju Economista obsega vsega skupaj štiri letala s po 76 sedeži, so pa že naročili dva Airbusa A330-800, ki bosta lahko prevažala od 250 do 300 potnikov vse do Londona ali celo Guangzhouja.

Podobno so storili tudi v Tanzaniji, kjer je ponovno obujena letalska združba kupila osem novih letal, ravno tako pa razmišljalo o letih do Londona. Ravno tako se s pomočjo Ethiopian Airlines oživljajo letalske družbe v Čadu, Gani in Zambiji, v zadnjem desetletju pa so se pojavile tudi nove letalske družbe v Senegalu in Slonokoščeni obali.

Ni kaj, pravi čas je, da afriške države začne posnemati tudi Slovenija in ponovno nacionalizira nekdaj državno družbo. Da jo bomo zalagali z davkoplačevalskim denarjem, ko bo tovarišija iz nje kradla. Ne se torej čuditi, če bo kmalu tudi slovenski standard enak tistemu v afriških državah!

Ivan Šokić