fbpx

[Video] Je to šala? Vsakdo, ki pride v Peking, lahko računa na analni test na covid-19!

Analni bris (Vir: You Tube zajem zaslona)

Kitajska je uvedla razširitev režima testiranja z izvajanjem testov za diagnosticiranje covida-19 z analnimi brisi. Čeprav mnoge tuje vlade proti temu protestirajo, mora biti odslej vsakdo, ki leti v Peking, pripravljen na tak test.

Uslužbenec pekinškega oddelka za nadzor nad epidemijami je kitajskim državnim medijem povedal, da bi lahko vsem, ki pridejo v prestolnico, odredili analni test na covid-19, čeprav jih v to ne morejo prisiliti.

V Šanghaju morajo potniki iz regij z visokim tveganjem in tisti, ki pridejo na letala z vsaj petimi pozitivnimi primeri, opraviti kompleten nabor zahtevanih testov, vključno z analnimi testi.

ZDA, Japonska, Južna Koreja in Nemčija so po poročanju britanskega Daily Maila izrazile zaskrbljenost zaradi analnih testov, čeprav je Kitajska zanikala trditve, da so potrebni za ameriške diplomate. Kitajski center za nadzor bolezni pravi, da se test izvaja s sterilno vatirano palčko, ki se vstavi do dva centimetra globoko v anus, preden se z njo nežno zaokroži.

Zdravniki so za državne medije v zagovor izvedbe analnih testov povedali, da takšni testi lahko pomagajo pri zaustavitvi širjenja okužb, ker so v analni odprtini  sledovi vidni dlje časa kot v dihalih. Toda Jin Dongyan, profesor virologije na univerzi v Hongkongu, je zatrdil, da se lahko s tem zazna tudi neaktivne sledi, ki pa ne predstavljajo nevarnosti za prenos okužbe na druge. Drugi strokovnjak iz Evrope je zatrdil, da je sicer res, da se virus dlje časa ohrani v analni odprtini, ker se virus dlje časa izloča. Ob enem pa dodal, da v tej fazi okrevanja bolniki ne predstavljajo več nevarnosti za širjenje okužbe.

Japonska vlada je ogorčena
Tokio je na začetku tega tedna pozval Peking, da naj prenehajo z izvajanjem analnih testov pri tistih, ki vstopijo na Kitajsko. Nekateri japonski državljani, ki so jih bili primorani opraviti, so namreč po navedbah japonske vlade zgroženo poudarili, da jim je ta test povzročil veliko psihološko bolečino.

Spomnimo. Konec prejšnjega meseca smo poročali o tem, da je kitajska vlada uradnikom Bidnove administracije ob prihodu na Kitajsko opravila analne teste na covid-19. Kitajska vlada je tedaj zatrdila, da naj bi bilo analno testiranje ameriških diplomatov opravljeno “po pomoti”. Kitajska vlada je nato obljubila, da bo prenehala uporabljati analne teste na covid  pri ameriških diplomatih, potem ko se je Washington pritožil, da je praksa nedostojna, je sporočilo ameriško zunanje ministrstvo.

Aleš Ernecl