fbpx

[Video] Jedrsko oborožena Severna Koreja izstrelila balistično raketo nad Japonsko – prebivalci zbežali v zaklonišča

Fotografija je simbolična (foto: epa)

Severna Koreja je davi po lokalnem času izstrelila najmanj eno balistično raketo, ki je preletela ozemlje Japonske in nato padla v Tihi ocean okoli 3000 kilometrov od japonske obale. Prebivalce so pozvali, naj se zatečejo v zaklonišča, začasno pa so prekinili tudi obratovanje vlakov na severu Japonske.

Prvič po letu 2017 je severnokorejska raketa preletela japonsko ozemlje. Japonske oblasti so za severni del države izdale opozorilo, prebivalci so zbežali v zaklonišča, železniški promet na otoku Hokaido pa je bil prekinjen. Japonski premier Fumio Kishida je ostro obsodil dejanje Severne Koreje, “izstrelitev, ki je sledila nedavni seriji izstrelitev Severne Koreje, je nepremišljeno dejanje in ga ostro obsojam,” je dejal in povedal, da je japonska vlada sklicala zasedanje sveta za nacionalno varnost.

Japonska naj bi zaznala izstrelitev tako imenovane balistične rakete, ki je bila izstreljena s severnega celinskega območja, južnokorejska vojska pa naj bi okrepila nadzor in ohranja pripravljenost v tesnem sodelovanju z Združenimi državami. Južnokorejski predsednik Yoon Suk-yeol je dejanje Pjongjanga označil za brezobzirno provokacijo. Po prvih ocenah je raketa letela 4500 kilometrov daleč na višini 970 kilometrov.

Sara Kovač