fbpx

[Video] Kako se je papež Frančišek odzval na poziv k pokesanju?

Papež Frančišek (foto: EPA)

Mednarodna skupina katoliških duhovnikov in akademikov je papeža Frančiška javno pozvala naj se opraviči za organizacijo poganskega rituala v Vatikanu, pri katerem se je častilo pogansko boginjo plodnosti. Papež Frančišek je že prosil za odpuščanje vseh ljudi, ki jih je omenjeno “dejanje” užalilo.

Peticijo je podpisalo sto članov katoliškega klera, akademikov in ostalih vplivnih predstavnikov rimokatoliške cerkve, ki od papeža Frančiška zahtevajo na je “javno in brez dvoma spokori” za sodelovanje v čaščenju poganske boginje plodnosti Pachamame.

Ritual malikovanja poganske boginje se je odvijal med Amazonsko sinodo v Vatikanu oktobra 2019. Podpisani so po poročanju RT poudarili, da je “vsakršno sodelovanje in čaščenje idolov v kakršnikoli obliki … objektivno hud greh, ki ga lahko sodi samo Bog.”

Videoposnetek iz 4. oktobra 2019 namreč prikazuje papeža Frančiška, ki je na ceremoniji v Vatikanskih vrtovih blagoslovil leseni kip gole noseče boginje – tega je prejel od svečenikov iz Amazonije. Nekaj dni kasneje je pred omenjenim kipom celo molil in ga spremljal v procesiji.

Papeževo obnašanje pa je razjarilo katolike po svetu. Replike omenjenih idolov boginje plodnosti, ki so bile postavljene v cerkev blizu bazilike svetega Petra so celo pometali v reko Tibero. Avstrijec Alexander Tschugguel je svoje dejanje upravičil z besedami, da so kipi amazonske boginje “lažni idoli, ki kršijo katoliški nauk.”

V odziv na incident, pa je takrat papež Frančišek prosil za odpuščanje vseh ljudi, ki jih je omenjeno “dejanje” užalilo.

Ivan Šokić