fbpx

[Video] Srbski škandal: Kako se je vrh srbskega notranjega ministrstva pod vodstvom takratnega notranjega in sedanjega zunanjega ministra Dačića sestajal z narkošefom

Skrite kamere so ujele takrat notranjega ministra Dačića na kosilu z narkošefom Radulovićem (vir: twitter)

Tajni posnetki do katerih so se dokopali novinarji KRIKa pričajo o srečevanju srbskih narkošefov in vodilnih ljudi na srbski policiji. Zdaj proti narkošefom tečejo sodni postopki, predstavniki policije pa zanikajo srečevanja navkljub obstoju videoposnetkov v javnosti, ki prikazujejo, kako se s kriminalci objemajo in poljubljajo s politiki, ki so nadzorovali policijo.

Eden od šefov srbskih narkokartelov Rodoljub Radulović se je po posnetih skritih kamer med novembrom 2008 in aprilom 2009 kar devetkrat sestal z zaposlenimi v samem vrhu Ministrstva za notranje zadeve. Kakor poroča KRIK se je Radulović med drugim sestal s tedanjim notranjim ministrom Ivico Dačićem, njegovim svetovalcem za nacionalno varnost Ivico Tončevim, Dačićevim vodjo kabineta Brankom Lazarevićem in namestnikom vodje kabineta Vanjo Vukićem.

Radulovićeva srečanja so posneli agenti srbske obveščevalne agencije, ki ga je takrat zasledovala znotraj operacije “Most”. Sestanki med šefom narkokartela in visokimi predstavniki policije so se odvijali v beograjskih restavracijah, kavarnah, parkiriščih in parkih. Posnetki nimajo zvoka, a zato prikazujejo srečanja med Radulovićem in Dačićem ter Tončevim, ki so izrazito topla, saj so jih spremljali poljubi in zdravice.

Zaradi curljanj informacij oteženo delo organov pregona
Po navedbah tožilstva je bil Radulovićev šef Darko Šarić nedavno obsojen na 20 let zaporne kazni zaradi trgovine z drogo, v kateri je pretihotapil 5,7 ton kokaina. V istem postopku je bil Radulović obsojen na 12 let in pol zaporne kazi, a se trenutno nahaja na begu.

V času Radulovićevih srečanj s policijo je skupaj s Šarićem organiziral pošiljko 1,8 tone kokaina iz Argentine v Evropo. Drogo so skrili v pošiljki soje. Posebna skupina, ki so jo sestavljali pripadniki srbske policije, srbske obveščevalne službe BIA in britanske agencije SOCA je več mesecev načrtovala zaseg pošiljke na ladjah “Golden” in “Verti” v Grčiji, a je kriminalna združba zaradi curljanja zaupnih informacij s strani policije pošiljko kokaina izkrcala v Španiji.

Tihotapec Draško Vuković, ki je kasneje postal zaščitena priča je potrdil, da ga je konec 2008 eden od šefov klana obvestil, da imajo krta v ministrstvu za notranje zadeve, ki Radulovića obvešča o preiskava v zvezi s tihotapljenjem kokaina. Zaradi tega je dobil navodila na spremeni način komunikacije z ostalimi člani kriminalne organizacije. Namesto telefonov so se začeli posluževati interneta. Posluževali so se Skypa in elektronske pošte. Sporočil elektronske pošte niso niti pošiljali, temveč so jih puščali v obliki osnutkov, ki so bili nato izbrisani.

Dačić preživel afero in postal zunanji minister
Od četverice naštetih v vrhu notranjega ministrstva je edino Lazarević obtožen za izdajo zaupnih podatkov, zaradi česar naj bi se v kratkem začel sodni postopek. Lazarević v svoji obrambi trdi, da Raduloviću ni dajal zaupnih informacij, temveč zgolj splošne informacije iz policijske baze “JIS”, ki vsebuje pretekla kriminalna dejanja, prometne prekrške in podobno.

Ostali s posnetkov zanikajo, da bi se kdajkoli dobili z Radulovićem ali pa o tem ne dajejo izjav. A zaenkrat naj Dačić, Tončev in Vukić ne bi bili obtoženi ali bili vpleteni v kakršnokoli preiskavo. O svojih srečanjih z Radulovićem jim ni bilo treba dati niti izjave za policijo.

Zdi se, da je Dačić nedotakljiv. Leta 2014 je Aleksandar Vučić z Srbsko napredno stranko zmagal na volitvah in skupaj z Dačićem sestavil vlado čeprav ni potreboval koalicijskega partnerja. Dačić je postal zunanji minister, Tončev njegov svetovalec. Ravno tako je postal predsednik Organizacije za evropsko varnost in sodelovanje (OEBS). Medtem, pa je obtoženi Lazarević še naprej zaposlen v srbskem veleposlaništvu v Atenah.

Ivan Šokić