fbpx

[Video] Kako so Palestinci s pomočjo podzemnih tunelov napadali Izrael

Vir: Izraelske obrambne sile

Hamas, palestinska politična stranka, ki v palestinskem parlamentu vlada z absolutno večino, je Gazo prepredla s podzemnimi tuneli, ki so jih uporabljali za napade na izraelske vojaške objekte. Egipčanska vojska pa jih je nedavno poplavila.

Posnetek, ki ga je na spletni strani Youtube objavila Shebab news, prikazuje borce Hamasa, kako plezajo iz tunela, preden napadejo izraelski stražni stolp. Sistem tunelov se je raztezal pod celotno Gazo. Tuneli so služili skrivanju orožja, premiku vojaških enot in učinkoviti komunikaciji, pa tudi lažjemu izvajanju ugrabitev izraelskih državljanov.

Kmalu potem, ko je javnost videla palestinsko stran napada, je svoje posnetke objavila tudi izraelska vojska. Njeni posnetki kažejo odkritje enega izmed tunelov, poroča The Telegraph.

“Našli smo vstopno točko enega izmed tunelov in prikrite raketomete. Skrivajo jih drevesa. Ker so tako skriti, jih zračne sile težko identificirajo iz zraka,” pove na posnetku izraelski vojak.

Posnetek izraelske vojske kaže tudi, kako so v tunel poslali robota na daljinsko vodenje, ki je posnel notranjost tunelov, nato pa so tunel uničili s kontrolirano eksplozijo.

Nedavno je egipčanska vojska tunele preplavila, določene pa zasipala. Podzemna pot, po kateri so včasih tihotapili orožje, hrano, orodje, cigarete in še kaj, je danes le še preteklost.

Ž. K.