fbpx

[VIDEO] Kako varni so turisti v Italiji? Nove grožnje ISIS: “Osvojili bomo Rim”

Foto: epa

Okoli rimskega Koloseja in v nekaterih drugih predelih italijanske prestolnice so uvedli režim “najvišje varnosti”. Po navedbah italijanske policije gre za previdnostne ukrepe proti terorizmu. Varnostne ukrepe so poostrili tudi na glavni nakupovalni ulici Via del Corso in jih razširili na območju Vatikanskih muzejev ter na Trgu svetega Petra.

Nicolo D’Angelo, šef policije v Rimu, je odredil vrsto ukrepov, vključno z novimi kontrolami pri vhodu v Kolosej. Režim “najvišje varnosti” vključuje dodatne preglede obiskovalcev najbolj obiskanih znamenitosti v Rimu, poroča The Telegraph.

Za dodatne varnostne ukrepe so se odločili  po ogledu 35-minutnega videa, v katerem je Rimu z napadi zagrozila teroristična skupina Wilayat Sayna, povezana z Islamsko državo. V videu teroristi ponavljajo grožnjo, da so se odločili “osvojiti Rim”.

“To je samo začetek, z nami se boste srečali v Rimu in Jeruzalemu. Judi, čakajte nas. Kazen bo težka, plačali boste visoko ceno,” je na 35-minutnem video posnetku, ki ga je objavila skupina, poudaril govorec.

Rekrutirali dodatnih 800 policistov
Novih 800 policistov je sedaj razporejenih na najbolj turističnih območjih: v bližini cerkva in drugih verskih objektov ter na območju nakupovalnih centrov.

Da najbolj ogroženih objektov v Rimu vendarle ni tako lahko zaščititi, pa dokazuje tudi video posnetek, kjer se eden od nadobudnih plezalcev brez varnostne opreme vzpenja na Kolosej. Pojav videa je sprožil val kritik nad varnostjo Koloseja, saj sta se 23-letni plezalec Flavius Vasilij in njegov spremljevalec v Kolosej prikradla neopaženo.

Aretaciji domnevnih teroristov
Dve aretaciji domnevnih teroristov sta ta teden še okrepili pomisleke o dejanski varnosti. 23- letni Mahmoud Jrad je bil pridržan zaradi suma načrtovanja poti v Sirijo, z namenom, da bi se pridružil džihadistični skupini povezani z Al Kaido. Drugi osumljenec je bil 26-letni Pakistanec, Aftab Farooq, ki je bil izgnan iz Italije, ko naj bi prisegel ISIS.

Andrea Orlando, minister za pravosodje, je sporočil, da je v italijanskih zaporih več kot 150 zapornikov, ki predstavljajo visoko tveganje za radikalizacijo.

V. V.