[Video] Kaos v Parizu: Isti dan na ulicah rumeni telovniki, levičarji, Antifa in podnebni aktivisti

Francoski policisti obračunavajo z anarhisti na podnebnem skodu v Parizu (vir: twitter)

Pariška policija je imela zadnje dni polne roke dela. Poleg že tradicionalnih protestov rumenih telovnikov so na ulice šli še pripadniki sindikata Delavska moč, ki so protestirali proti novemu predlogu pokojninske reforme, in podnebni aktivisti, katerim so se v boju zoper podnebne spremembe in oblast pridružili tudi pripadniki Antife.

Na sobotnih protestih v Parizu je prišlo do hudih spopadov med policijo in protestniki. Na protestu podnebnih aktivistov je bilo zaradi nasilja in razbijanja aretiranih več kot sto posameznikov.

Medtem ko je policija že navajena brutalnega obračunavanja z rumenimi telovniki, ki jih je bilo tokrat več sto, so tokrat na pariških ulicah korakali pripadniki še dveh gibanj.

Enega so organizirali v levičarskem sindikatu Delavska moč, na drugem pa so marširali borci proti podnebnim spremembam, v vrste katerih se je po pisanju BBC “infiltriralo” tudi večje število pripadnikov Antife.

Proteste aktivistov proti podnebnim spremembam je spremljalo sedem tisoč policistov. Zaradi napadov Antife na policijo pa bil protest proti podnebnim spremembam predčasno prekinjen.

Policist so bili v boju z okoljskimi izgredniki primorani uporabiti solzivec. Nekaj, glede česar se, ko pride do rumenih telovnikov, ki so s protivladnimi protesti začeli pred desetimi meseci, niso nikoli zadrževali.

“Anarhisti”, oblečeni v črno, s črnimi maskami, ki so zakrivale njihove obraze, so se pridružili podnebnim protestnikom, razbijali okna, in zažigali barikade. Očitno jim ni bilo mar za vse izpuste ogljikovega dioksida in globalno segrevanje.

O samem odnosu oblasti do posamezne skupine protestnikov dovolj pove dejstvo, da sta bila protesta levičarjev in zelenih napovedana, protest rumenih telovnikov pa je potekal v ilegali.

“Kaj počnemo? Zbiramo se, da bi povedali, da komaj preživimo. Protest ni samo proti predsedniku, je proti sistemu,” je povedala pripadnica rumenih telovnikov, ki je želela ostati anonimna, za Al Jazeero.

Z nami ravnajo kot s kriminalci,” je povedala pripadnica rumenih telovnikov, ki se je predstavila kot Brigitte.

Ivan Šokić

 • Marija

  Še malo pa bo .Francija druga Afrika.Si tega želimo pri nas?

  • samsara

   ‘Naša’ vlada in nevladniki po vsemu sodeč, da.

 • Unikatna

  Ta kaos ne pomeni nič dobrega….Ampak politiki se motijo, ko jim bodo Francijo prevzeli priseljenci iz BV in Afrike, bodo prvi odleteli…

  • Nata

   Le kje imajo pamet ? Samo sedanji trenutek jih zanima !!

 • Nata

  O. M. G. . . . . kakšna zmešana država je postala Francija !!

 • bojan

  francoska vlada ne premore niti kokošje pameti, naši pa so takoj za njimi

 • xtc

  Namesto ,da bi policija pretepala leve lenuhe,anarhiste in ekofašiste raje tepe tiste ,ki plačujejo davke in katerim vlada keade denar za financieanje druge bande.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!