fbpx

[Video] Kitajci ob indijski meji nameščajo ubijalske robote

Kitajski ubijalski roboti so po novem na indijski meji. (Foto: wion)

Odslej bodo kitajskim vojakom na meji z Indijo družbo delali tudi ubijalski roboti. Namenjeni so zlasti operacijam na višjih nadmorskih višinah, v težkih podnebnih pogojih. 

Gre za strojnice na kolesih, ki se jih lahko upravlja na daljavo. Zadeva ima lahko resne posledice ne le za lokalno regijo, marveč za celoten svet. Poznavalci ubijalske robote opisujejo kot novo grožnjo človeštvu. Kot že rečeno, so opremljeni s strojnicami, kitajski vojaki pa lahko te strojnice vklopijo na daljavo, poroča Wion.

Ob tem med vojakom in robotom ni nobene žičnate povezave. Ubijalske naprave so opremljene tudi s kamerami, da lahko vojaki spremljajo, kaj se v okolici robota dogaja. Kitajci te robote imenujejo “ostri kremplji”. Obstajajo pa tudi roboti, namenjeni transportu dobrin za vojsko, denimo streliva. Ubijalski roboti se tako pridružujejo pripadnikom kitajskih oboroženih sil.

Njihovo uvajanje pa je napoved nečesa mnogo bolj zloveščega. Zaenkrat jih bodo namreč daljinsko upravljali vojaki, v prihodnosti pa lahko pričakujemo, da bo Kitajska razvila orožje z lastnim umom, torej vojaške robote z umetno inteligenco. Takšen cilj želijo doseči čim prej, tovrstne naprave pa naj bi med drugim sodelovale tudi pri odločanju na terenu. V gorati Tibet so kitajske oblasti sicer poslale 88 robotov.

Bo zaradi avtonomnih ubijalskih robotov svet bolj nevaren?
V igro je vključenih več kitajskih tehnoloških gigantov. P.L.A. Ground Force razvija bojne robote, P.L.A. Navy razvija avtonomne podmornice, P.L.A. Air Force pa razvija drone z možnostjo razmišljanja. S tem pa se povečuje nevarnost avtonomnega orožja. OZN še ni uspelo z mednarodno pogodbo, ki bi omejila tovrstno nevarnost. Bo svet postal nevarnejši?

Domen Mezeg