[Video] Kitajci zaradi okužbe s covid-19 med letalskim osebjem na letalu British Airways zaprli vse osebje v strogo karanteno, pilote pa napodili domov!

Pridržanje kabinskega osebja British Airways v Hongkongu (vir: facebook)

Po poročanju britanskega Daily Maila so v Honkongu uradniki v zaščitnih oblekah na silo odvlekli letalsko osebje v karanteno, z izjemo pilotov, ki so letala lahko odpeljali domov. Eden od zaposlenih v pilotni kabini naj bi bil pozitiven na novi koronavirus.

Kabinsko osebje British Airways so po poročanju Daily Maila v Hongkongu pridržali v zaščitne obleke oblečeni uradniki, potem ko je eden od njih bil pozitiven na test na koronavirus.

Pilote pa so navkljub temu, da so tudi sami del osebja, odpravili domov, preostale člane letalskega osebja pa pod prisilo odpeljali v strog karantenski kamp na drugi konec mesta. Ellie Freeman, stevardesa iz High Wycombea, je objavila vrsto Snapchatov, medtem ko so njej in njenim kolegom dali le 30 minut, da se spakirajo, preden so jih odpeljali v skromne prostore v zapuščenem Disneylandu.

Kabinskemu osebju je bilo rečeno, da morajo v karanteni ostati dva tedna, kjer imajo na voljo osnovni jedilnik, sestavljen iz rezancev in piškotov, ter enoposteljne sobe, opremljene s posteljami v slogu vojaških ali bolnišničnih postelj. Freemanova se je snemala, medtem ko je v naglici pakirala in iskreno povedala, da jo je zelo strah. Na družbenih omrežjih je tudi izrazila jezo nad svojim delodajalcem, British Airlines, ker so piloti smeli domov, njih pa so zadržali.

Odziv British Airlines

Na njihovo pridržanje in na celotno situacijo se je odzvala tudi tiskovna predstavnica BA, ki je povedala, da sta na delu že dve ekipi, ki v Hongkongu in Londonu pomagata skrbeti za člane kabinskega osebja, jim nudita podporo in dodatne zaloge, da jim zagotovijo čim bolj udobno bivanje potem, ko so v skladu z lokalnimi predpisi o covid-19 oblasti zahtevale njihovo karanteno. 

Tesno sodelujemo z vladami v vsaki državi, v katero letimo, in vedno postavljamo varnost in dobro počutje svojih ekip in strank v središče vsega, kar počnemo.Hongkong, ki je zdaj pod strožjim pekinškim nadzorom, je v začetku meseca uvedel omejitve zaradi koronavirusa. Načrtujejo tudi, da bodo s prihodnjim tednom Britanijo uvrstil na seznam držav visokega tveganja.

Aleš Ernecl