fbpx

[Video] Kitajska objavila posnetke lanskega brutalnega spopada med indijskimi in kitajskimi četami

Indijsko - kitajski spopad (Vir: You Tube)

Kitajski mediji so prvič objavili posnetke smrtonosnega mejnega spopada med kitajskimi in indijskimi četami v sporni regiji Zahodne Himalaje junija lani. V incidentu so umrli štirje kitajski in 20 indijskih vojakov.

Prej skrite video posnetke so kitajski državni mediji objavili čez noč. Posnetki incidenta kažejo, kako množične sile indijskih vojakov napredujejo proti bistveno manjši kitajski enoti med prečkanjem gorske reke.

Številni indijski vojaki so bili opremljeni s čeladami in ščiti, na katerih je pisalo “policija”, ter so bili oremljeni tudi z železnimi palicami. Kitajci pa so se vmes očitno okrepili, pri čemer se je skupina vojakov v zaščitni opremi pojavila za pomoč neoboroženim tovarišem.

Dvostranski sporazum vojakom z obeh strani prepoveduje uporabo orožja na dejanski meji, uradno znano kot Linija dejanskega nadzora (LAC), in namesto tega morajo uporabljati manj dodelano orožje.

Kitajski vojaki v enem videu za stopnjevanje krivijo indijske čete in trdijo, da so šotore selili čez mejo. Posnetek vsebuje tudi prizore nočnih množičnih pretepov med nasprotnima stranema, vendar je zaradi nizke kakovosti težko določiti, kaj točno prikazuje. Nato na kratko prikaže ranjenega kitajskega vojaka z okrvavljeno glavo, ki prejema prvo pomoč.

Aleš Ernecl