fbpx

[Video] Komentar upokojenega indijskega generala na etnično čistko v Kašmirju pustil brez besed: “Smrt za smrt, posilstvo za posilstvo”

Muslimanke v Kašmirju pri molitvi (foto: EPA)

“Smrt za smrt, posilstvo za posilstvo,” je v politični pogovorni oddaji na indijski televiziji gledalce kričeče pozval nekdanji indijski generalmajor. Indijska vojska se je od njegovih izjav oddaljila, nekateri gledalci v studiu, pa so navkljub ogorčenju ostalih navzočih gostov, generalmajorjev način razmišljanja v zvezi s povračilnimi ukrepi v Kašmirju odobravali.

Na indijski televizije TV9 Bharatvarsh je potekala oddaja o izgonu hindujskih družin iz Kašmirske doline. Od leta 1990 naprej je bilo v izgnanstvo prisiljeno več sto tisoč ljudi, žrtev muslimanskega etničnega čiščenja, katerega so zaznamovali ugrabitve, atentati, posilstva in ostali zločini.

Ni trajalo, dolgo, da bi se pogovor o za Indijce zelo občutljivi temi po poročanju RT kaj hitro spremenil v kaos. Na eni točki, pa je upokojeni generalmajor S. P. Sinha zavpil “smrt za smrt, posilstvo za posilstvo.”

Ostali gostje v oddaji so Sinha zavrnili in zahtevali njegovo opravičili, a upokojeni general ni popuščal. Rekel je, kar je rekel, in pri tem tudi ostal. Njegove besede pa so obsodili tudi nekateri upokojeni indijski vojaški častniki.

Upokojeni generalpodpolkovnik Vinod Bhatia je Sinho označil za moža, ki daje “odvratne izjave za trenutno slavo.” Ravno tako upokojeni generalpodpolkovnik Syed Ata Hasnain pa je Sinho označil za nevarnega.

Indijska vojska se je v tem času od omenjenega incidenta že oddaljila in poudarila, da upokojeni častnik ni vezan za kodeks vojaške etike in pravila obnašanja, ki pritičejo vojakom in častnikom.

Ivan Šokić