fbpx

[Video] Kot znak upora mladi Iranci teokratom iz glave pahnejo turbane

Iranski protestni kar ne pojenjajo. Iranci so uprizorili nove protestne akcije proti teokratskemu režimu, zaradi katerega aretiranim zdaj sodijo, grozi pa jim celo smrtna kazen. 

Iran zadnjih šest tednov pretresajo protesti, ki se po intenzivnosti lahko merijo izključno z islamsko revolucijo leta 1979, sprožila pa jih je septembrska smrt Mahse Amini, ki jo je aretirala teheranska moralna policija.

Oblasti protestnike opozarjajo, naj zapustijo uice. Kljub temu demonstracije ne kažejo znakov , saj potekajo v stanovanjskih območjih, na glavnih mestnih avenijah in univerzah po vsej državi.

Izziv za režim je še večji zaradi običaja v Iranu, ko obeležijo 40 dni od smrti osebe, s čimer se vsaka 40-dnevna žalna slovesnost “ćehelom” za desetinami ubitih v vladnih spopadih spremeni v naslednjo potencialno žarišče protestov.

Na socialnih omrežjih so se pojavile fotografije poslikav revolucionarnega voditelja ajatole Alija Hameneija in njegovega predhodnika ajatole Ruholaha Homeinija, pobarvane z rdečo barvo v svetem mestu Kom. Na protestih je bilo videti tudi različne taktike, pri čemer opazovalci opažajo nov trend mladih, ti namreč klerikom na ulicah iz glave snemajo turbane.

Gre za hud znak odpora proti represivnemu režimu, saj lahko šolarji za takšno dejanje preživijo v zaporu desetletja, lahko pa jih doleti celo smrtna kazen. Študenti na univerzah medtem organizirajo t. i.  sedeče stavke v podporo protivladnim protestom v Iranu, kjer se študentje usedejo in ne želijo prisostvovati pri pouku. Več takšnih spontanih stavk so prekinile zloglasne revolucionarne garde teokratskih despotov – intervencija vladnih “varnostnih sil” je bila doslej že usodna za eno študentko.

Andrej Žitnik