[Video] Kremeljska likvidacija ali maščevanje izdanih kolegov: V Veliki Britaniji zastrupili ruskega dvojnega agenta

Ruski dvojni agent Sergej Skripal, preden so ga zamenjali za 10 razkritih ruskih vohunov (vir: twitter)

Iz Velike Britanije poročajo o domnevni zastrupitvi bivšega ruskega dvojnega agenta. Našli so ga v spremstvu pol mlajše spremljevalke, ko sta sedela zadeta na klopci. Mimoidoči so domnevali, da sta na drogah. Britanski organi pregona s prstom kažejo na Ruse, ki izdajalcev nikoli ne pozabijo.

Britanska policija je dobila v roke posnetke varnostnih kamer, na katerih naj bi bil zastrupljeni ruski dvojni agent. 66-letni Sergei Skripal naj bi se po poročanju Daily Maila še vedno boril za življenje v bolnišnici. Nekdanji dvojni agent je nedavno povedal policiji, da se boji za lastno življenje. Po poročanju medija naj bi bil Skripal skupaj s 33-letno spremljevalko v Salisburyju izpostavljen “neznani substanci”.

Mimoidoči so sklepali, da je bil par zadet od fentanila, močnega analgetika, ki je vzrok smrti več tisoč odvisnikov od mamil. Policija še vedno išče substanco, ki je povzročila zastrupitev para. Del salisburyjske bolnišnice skupaj z mestnim jedrom, kjer je prišlo do incidenta, so preventivno zaprli.

Putin napovedal maščevanje izdajalcem
Skripal, ki je več kot desetletje prodajal strogo zaupne informacije o ruskih vohunih v Veliki Britaniji MI6, je bil leta 2006 obsojen na 13 let prisilnega dela zaradi veleizdaje. Pozneje so ga ruske oblasti skupaj še s tremi vohuni zamenjale za deset ruskih vohunov. Ruski predsednik Vladimir Putin, ki je tudi sam v mladosti deloval kot agent KGB, naj bi v preteklosti dejal: “Izdajalci na koncu vedno slabo končajo. Po navadi zaradi pitja ali pa zaradi drog, naravnost na cesti.”

Na podoben način je pred leti umrl ravno tako bivši ruski vohun, Aleksander Litvinenko, ki so ga sredi Londona zastrupili s polonijem-210. Čeprav oblasti sumijo, da bi za napad na Skripala lahko bili odgovorni nekdanji kolegi zaradi maščevanja, pa Litvinenkovi znanci vztrajajo, da ima napad vse znake Kremlja. V Kremlju so kakršnokoli vpletenost zanikali.

Ivan Šokić