fbpx

[Video] Kultura smrti na pohodu: Zdravniki v Franciji nameravajo umoriti v nesreči poškodovanega Vincenta Lamberta!

Vincent Lambert (Foto: epa)

Evropsko sodišče za človekove pravice je pred leti 42-letnemu Vincentu Lambertu iz Francije v odločbi Vincent Lambert proti Franciji priznalo pravno subjektiviteto, čeprav je ta zaradi prometne nesreče že 11 let v stanju zmanjšane zavesti. Samo po sebi je protislovno, da ga skušajo zdaj dobesedno izstradati do smrti in da je odločilno vlogo pri tem spet odigralo ESČP, ki je pritrdilo francoskemu sodišču, da je Lamberta dovoljeno izstradati do smrti. Evtanazijo želijo uvesti tudi slovenski levičarji, saj so pred kratkim sprožili odmevno kampanjo za zakonsko in legalno usmrtitev.

Njegov zdravnik dr. Sanchez je  namreč napovedal, da bodo Vincentu Lambertu v ponedeljek, 20. maja, prekinili dovod hrane in vode, zaradi česar so Lambertovi svojci ostro protestirali. Vodstvo univerzitetnega kliničnega centra v Reimsu se je protesta svojcev prestrašilo in namerava uvesti celo protiteroristične ukrepe, saj se bojijo, da jim bodo skušali preprečiti usmrtitev Vincenta Lamberta. Na videu se namreč jasno vidi, da se Vincent telesno in čustveno dobro odziva.

Kardinal Sgreccia v primeru Charlieja Garda opozoril na odvzeto pravico do naravne smrti
Kardinal Elio Sgreccia je leta 2017 ob podobnem primeru, ko je šlo za odtegnitev hrane dečku Charlieju Gardu, najprej izpostavil, “da je bila Chrisu in Connie Gard odvzeta in preprečena pravica, da bi videla otroka umreti v svojih rokah, da bi ga videla umreti naravne smrti“. Podobno želi sedaj francosko sodišče odvzeti pravico do hrane in vode Vincentu Lambertu, čemur pa njegovi sorodniki odločno nasprotujejo.

O naravni smrti pa kardinal Sgreccia pove, da se zgodi takrat, “ko organizem ni več zmožen sprejeti hrane in pijače ali druge vrste umetne hrane in tekočine“. Samo takrat, ko telo več ne zmore zaužiti ničesar, se umetni dotoki odstranijo. “Kajti ponujati jih na silo, bi pomenilo nasilje. A dokler jih telo še lahko zaužije in čuti potrebo po tem, mu to mora biti omogočeno.” Pomembno je vedeti, da je “organizem tisti, ki se odklopi”, in sicer takrat, “ko čuti, da ni več sposoben ohranjati življenja, tj. duhovnega življenja, ki je večje od nas“, meni Sgreccia. Za Vincenta Lamberta vemo, da nima težav s sprejemanjem umetne hrane. Njegovo stanje je stabilno, telo hrane ne zavrača.

Kot kristjani takšno ravnanje s hudo bolnim Vincentom Lambertom odločno obsojamo in se z njim ne strinjamo. Vsak bolnik potrebuje pomoč in nego, kot tudi pravno zaščito pred vsemi posegi zoper njegovo dostojanstvo in pravico do življenja. Pričakujemo da bo francoska vlada še enkrat premislila svojo odločitev in preprečila uvajanje srhljive prakse, da bodo zdravstvene ustanove bolnikom prekinile dostop do hrane in vode ter na ta način zmanjševale svoje finančne izdatke,« je za Radio Ognjišče povedal moralni teolog dr. Tadej Strehovec.

Kardinal Sgreccia pristojne opozarja, da Bog ne želi, da kdorkoli kogarkoli odklaplja, kajti “odklopi” oziroma “loči se le duša, ko vidi, da je telo ne more več podpirati“. Nihče torej nima pravice omejevati življenja, četudi se v njegovih očeh zdi, da ima “nizko kvaliteto” in da bi bila njegova “največja korist” smrt. Vsakdo pa lahko “bolniku izkazuje čast vse do njegovega zadnjega trenutka in mu daje vse spoštovanje, ki si ga ta zasluži“, meni kardinal Sgreccia.

Franci Donko