[Video] Lačni Kubanci zopet protestirajo in vzklikajo: “Dol s komunističnim sistemom!”

Fotografija je simbolična. (Foto: epa)

V majhnem mestu Caimanera na Kubi, ki meji na ameriško vojaško bazo v zalivu Guantánamo, so konec prejšnjega tedna izbruhnili protesti, na katerih so zahtevali svobodo, spoštovanje človekovih pravic in dostop do osnovnih zalog hrane. Pozivali so h koncu komunizma. 

Castrov komunistični režim se je na proteste, ki so se začeli v soboto zvečer, odzval z “militarizacijo” mesta z okoli 11 tisoč prebivalci. Udeleženci so posneli člane kubanskih državnih varnostnih sil, vključno z razvpitimi “črnimi baretkami”, kako udarjajo, brcajo in tepejo protestnike, medtem ko so ti vzklikali “svoboda”, “naj živijo človekove pravice” in druga prodemokratična gesla. Videoposnetki prikazujejo civiliste, večinoma ženske, ki poskušajo v odgovor fizično napasti zatiralce. Najmanj pet ljudi, vsi so bili mladi moški, je v noči protesta izginilo, domnevno jih je policija pridržala.

Protest na vzhodu Kube je zadnji v skoraj neprekinjenem nizu množičnih dejanj državljanske nepokorščine od 11. julija 2021, ko se je približno 187.000 ljudi odpravilo na ulice in zahtevalo konec komunizma na Kubi. Nevladna organizacija Cuban Observatory for Conflict je v letu 2022 dokumentirala skoraj 4000 protikomunističnih protestov na Kubi.

Ljudje želijo svobodo
Neodvisni časopis Cubanet je poročal, da se je v mestu zbralo na stotine ljudi, ki so vzklikali prodemokratična gesla in pritegnili več lokalnih prebivalcev. Nekateri so vzklikali “Svoboda!”, medtem ko so drugi vzklikali skupno geslo “očetovstvo in življenje”, igro komunističnega slogana iz sredine stoletja “očetovstvo ali smrt”. Kubanski neodvisni medij 14 y Medio je poročal, da so priče slišale nekaj protestnikov pred sedežem stranke, ki so vzklikali “dol s komunističnim sistemom!”

https://twitter.com/yosoyliborio/status/1655027556897234945?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1655027556897234945%7Ctwgr%5Ec3c9d2cda4fb6d07c326c7abb0fc1e5285bca816%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.breitbart.com%2Flatin-america%2F2023%2F05%2F08%2Fthey-are-starving-us-to-death-hundreds-of-cubans-protest-castro-regime%2F

Slišali so se kriki: “Lačni smo!” in “Nismo verjeli izgovoru o embargu.” Castrov režim redno krivi ameriški embargo za pomanjkanje osnovnih potrebščin na Kubi, kljub temu da je embargo iz Združenih držav na Kubo veliko manj strog kot embargo kubanskega režima na ameriške izdelke. Poleg tega ameriški embargo vsebuje humanitarne izjeme, ki omogočajo množične pošiljke hrane in zdravil Kubancem.

Ena skupina je dosegla lokalni sedež Komunistične partije, edine legalne politične stranke v državi, in začela zahtevati konec Castrovega režima.

Prebivalci umirajo od lakote
Priča je za Cubanet povedala, da prebivalci Caimanere preživijo s petimi kilogrami riža na mesec in s “kruhom s sladkorjem”. “Umiramo od lakote, medtem ko oni dobro živijo. Hodimo v bolnišnice in nas zdravijo z limonsko travo, ker ni zdravil,” je pojasnila priča.

Druga anonimna priča je za Cubanet povedala, da je vlada mestu maja do zdaj dala “le dva majhna paketa riža”. “Nimamo ničesar. Mesa ne prinašajo več, zdaj je samo mleto meso in samo takrat, ko pride. Aprila nismo dobili nafte. Vse je laž in farsa,” je dejala druga priča.

Protest je povzročil hudo represijo s strani črnih baretk, skupine posebnih enot, namenjenih preganjanju kubanskega ljudstva na otoku, ki naj bi se usposabljalo pri paravojaških enotah kitajskega režima, uporabljenih proti protestnikom v Hongkongu.

https://twitter.com/14ymedio/status/1655034753995644929?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1655034753995644929%7Ctwgr%5Ef5081b7fa72f0dc8cb7e15a7793e5816cedd3d1e%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.breitbart.com%2Flatin-america%2F2023%2F05%2F08%2Fthey-are-starving-us-to-death-hundreds-of-cubans-protest-castro-regime%2F

Vlada potrdila incident in blokirala internetni dostop
V soboto po lokalnem času je vlada za državo zaprla dostop do interneta. Nadzorna organizacija Netblocks je potrdila “kolaps internetnega prometa na Kubi” med protesti. Izdaja 14 y Medio je ugotovila, da so nekateri Kubanci premagali blokado z uporabo VPN-ja. Kubanska vlada je kmalu zatem potrdila incident v Caimaneri, vendar je v izjavi trdila, da so trije moški, ki so začeli protest, “uživali alkoholne pijače”. V ločeni izjavi v nedeljo je kubansko ministrstvo za oborožene sile podobno zavrnilo proteste kot apolitične. “V občini Caimanera je na javni zabavi prišlo do incidenta nediscipline zaradi pijanih oseb,” je zapisano v izjavi. “Prebivalstvo je prispevalo k ponovni vzpostavitvi reda.”

Protestniki pretepeni in odpeljani
Vladna trditev je sprožila posmeh protirežimskih Kubancev po vsej državi in v diaspori. “Havano lahko zavzamemo s štirimi pijanci,” se je pošalil eden od uporabnikov družbenega omrežja. Drug priljubljen meme je pokazal napis pred neznanim prebivališčem, na katerem je pisalo: “Imam dober rum. Z eno skodelico popiješ ‘očetovstvo in življenje’, z drugo greste na ulice.”

Neodvisni novinar Yeris Curbelo, ki živi v Caimaneri, je potrdil izginotje petih moških po protestih. Dejal je, da so bili vsi pred izginotjem pretepeni. Enega je kubanska državna varnost pretepla do nezavesti in ga odnesla z ulice.

“Diktatura zdaj pravi, da so bili pijani, da bi jih diskreditirali, ko jih nihče nikoli ni videl s steklenico ali kozarcem pijače, ali da se spotikajo ali nerazločno govorijo,” je Curbelo povedal za Cubanet. “Bili so zelo jasni v tem, kar so govorili.” Curbelo je Caimanero v nedeljo opisal kot “popolnoma militarizirano”.

Andrej Žitnik