fbpx

[Video] Levi skrajneži v ZDA povsem podivjali in napovedali linč vrhovnih sodnikov

Foto: epa

Potem ko je Vrhovno sodišče ZDA s tesno večino petih proti štirim glasovom razveljavilo svojo odločitev v primeru Roe proti Wade iz leta 1973, je to vzbudilo gromozanski bes med ekstremisti, ki so se v znak protesta vnovič zatekli v vandalizem. Očitno pa so se odločili, da bodo grozili tudi sodnikom. Javno so namreč razkrili njihove domače naslove. 

Izgredniki, sicer zagovorniki splava, so poskušali vdreti v kapitol države Arizona v Phoenixu, medtem ko je zasedal državni senat. Pro-life republikanska državna senatorka Kelly Townsend, ki je bila v zgradbi senata, je preko Twitterja sporočila, da so se člani senata znašli kot “talci v zgradbi senata”. Townsendova je dejala, da so senatorji v nekem obdobju lahko “vohali solzivec in otroci enega od članov so v pisarni vpili od strahu“.

Nekateri demokrati v zvezni državi Arizona so prelagali krivdo z nasilnih protestnikov, ki so poskušali vstopiti v notranjost zgradbe senata tako, da so prebili varovanje, je še izdala Townsendova. Senatorka Wendy Rogers, ki je bila prav tako v stavbi s svojimi kolegi, je rekla, da so senatorji iz varnostnih razlogov zapustili senatno dvorano in so se zbrali, da bi preko tunela zapustili poslopje. Toda množica je bila razpršena in senatorji so se lahko vrnili nazaj.

Ministrstvo za javno varnost Arizone je sporočilo, da je bil solzivec z namenom razpršitve množice uspešno uporabljen, protestniki pa so nato začeli vandalizirati spomenike na trgu Wesley Bolin Plaza. “Solzivec je bil uporabljen, ker so protestniki želeli razbiti šipe na poslopju zgradbe. Množica se je nato pomaknila do trga Wesley Bolin Plaza, kjer so bili vandalizirani nekateri spomeniki. Vnovič je bil uporabljen solzivec,” so namreč navedli. Protesti pa so potekali tudi v Seattlu, Washingtonu, Los Angelesu, Tucsonu, New Yorku, Renu in Dallasu.

Med tarčami bodo tudi sodniki
Ena od aktivistk je v znak protesta z nedavno odločitvijo in z namenom grožnje Vrhovnemu sodišču ZDA javno izdala naslov konservativnega sodnika Clarencea Thomasa. Mlad republikanec Luke Mosiman, ki se je soočil z aktivistko, jo je povprašal, zakaj nameravajo sedaj protestirati pred domom omenjenega sodnika. “To je v nasprotju z republiko in sistemom. Zakaj bi naredili kaj takega? Tega sam nikoli ne bi storil, če se ne bi strinjal z nekim primerom,” je v znak nestrinjanja dejal Mosiman. Aktivistka je odgovorila: “Vse, kar lahko rečem, je, da veste, mi gremo ven, tam je policija. Če bi bil problem, bi nas verjetno aretirali …” Mosiman je aktivistki povedal, da je poskus ustrahovanja sodnikov na njihovih domovih napad na demokracijo. “Upam, da vas bodo nocoj aretirali,” je še dodal Mosiman.

Sodnik Clarence Thomas sicer velja za najbolj konservativnega vrhovnega sodnika, ki se je pridružil večinskemu mnenju sodnika Samuela Alita, da bi se razveljavilo odločbo sodišča iz leta 1973 Roe proti Wadu in vrnilo odločanje o vprašanju zakonov in predpisov o splavu državnim zakonodajalcem. “Splav predstavlja globoko moralno vprašanje. Ustava državljanom vsake države ne prepoveduje urejanja ali prepovedi splava. Roe in Casey sta si to pooblastilo prisvojila. Zdaj te odločitve razveljavljamo in oblast vračamo ljudem in njihovim izvoljenim predstavnikom,” je zapisal Alito.

Zagovorniki splava iz skupine Ruth Sent Us, ki so predhodno objavili domnevne domače naslove sodnikov na spletu, da jih lahko najdejo radikalni protestniki, so v petek pozvali protestnike, naj se zberejo pred domom sodnika Thomasa. Skupina je ponovno tvitnila posnetek zaslona Thomasovega soglasnega mnenja in napisala: “Nocoj.”

https://twitter.com/RuthSentUs/status/1540353014036279298?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1540353014036279298%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.breitbart.com%2Fpolitics%2F2022%2F06%2F24%2Fwatch-abortion-activist-hands-out-justice-clarence-thomas-home-address-to-protesters%2F

Že v času, ko je v javnost pricurljala novica o tem, da se bo kmalu odločalo glede splava, so po državi izbruhnili nasilni protesti levičarjev, skrajneži pa so uničevali in vandalizirali centre za življenje po vsej državi. Vandalizirali  pa so tudi cerkve in sodelovali pri grozilnih protestih na domovih konservativnih sodnikov, kar je v nasprotju z zvezno zakonodajo.

Te grožnje so dosegle vrhunec v skorajšnjem poskusu izvedbe atentata na sodnika Bretta Kavanaugha – ki ga predsednik Joe Biden na videz ni opazil, ki ga ni obsodil – in so privedle do hitrega ukrepanja glede novega zveznega zakona za zaščito sodnikov. Druga radikalna skupina, ki se zavzema za splav, imenovana Jane’s Revenge, je objavila načrte za izvedbo “Noč besa” po tej odločitvi. Jane’s Revenge je prevzela odgovornost za številne napade na centre za življenje.

Sara Kovač