fbpx

[Video] Levičarski Le Monde kritičen do ameriške ženske nogometne ekipe, ki je “večinsko bela” – sami so navajeni, da nogometna reprezentanca izgleda bolj “zagorelo”

Ameriška ženska nogometna reprezentanca 2019 (vir: EPA)

Francoski levičarski dnevnik Le Monde je vzel v zobe ameriško žensko nogometno ekipo, ki je na letošnjem ženskem svetovnem prvenstvu v Franciji v finalu ugnala Nizozemsko z 2:0. Po negodovanju Le Monda je preveč ameriških reprezentantk belih in premalo črnih.

Pri Le Mondu jih žalosti, da je nogometna ekipa, ki je “v ZDA postala simbol obrambe seksualnih manjšin in enakih pravic za moške in ženske”, premalo raznolika.

Avtorica članka Stéphanie Le Bars meni, da čeprav je delež nogometnih igralk, ki so “afroameriškega ali mešanega” porekla razmeroma visok, je večina igralk v prvi postavi belih. Quelle horreur!

Bolj kot šport jih zanima “plačna neenakost”
Na splošno Le Barsova hitro pokaže svoje barve. Bolj kot nogomet jo tako zanima vse drugo, kar nima zveze z najbolj priljubljenim športom na svetu. Tako ima polna usta hvale za ameriško “homoseksualno zvezdo Megan Rapinoe, ki je javnosti postregla s trditvijo, da “ne moreš zmagati brez homoseksualcev v svoji ekipi”.

Ravno tako je hvalila prizadevanja ameriške ženske nogometne ekipe, ki se bori “za enako plačilo”, kot ga prejemajo igralci moške nogometne ekipe, čeprav so nogometašice plačane v večjem odstotku od nogometašev.

Dejstvo je, da je moški nogomet daleč bolj priljubljen od ženskega. Posledično je več sponzorjev in zaradi tega tudi več denarja. Svetovno nogometno prvenstvo 2018, ki se je odvijalo v Franciji, je beležilo 3,6 milijarde gledalcev po svetu. FIFA je tako zaslužila kar 6 milijard dolarjev. Za primerjavo, žensko svetovno prvenstvo leta 2015 je beležilo borih 764 milijonov gledalcev.

Moški zaslužijo več, ker ustvarijo več dobička
Pogoj za enako plačilo je enako delo. Ženski nogomet je po profitu daleč za moškim. Medtem ko so moški na svetovnem prvenstvu v JAR 2010 pridelali štiri milijarde dobička, so ženske komaj 73 milijonov. S tega vidika je seveda smiselno, da bodo nagrade za moške občutno višje od nagrad za ženske.

O sami “zastopanosti” v športu pa lahko rečemo, da je ta postala zgolj zadnja rana v kulturnih vojnah, ki jih bijejo razni politični, kulturni in družbeni komentatorji. Ob tem se v imenu tolerance, raznolikosti in odpravljanja zgodovinskih krivic pozablja, da je na primer v ZDA večina vrhunskih košarkarjev črnih, kakor tudi večina igralcev ameriškega nogometa. Če bi bilo tudi tam poskrbljeno za “reprezentanco”, bi to pomenilo, da bi dobršen del črnih igralcev končal s svojo športno kariero, saj belci še vedno predstavljajo večino v ZDA.

Svetovne prvakinje premagala ekipa fantov U-15

Po tej logiki bi bilo edino primerno, da so enako zastopani tudi v vseh športih. A temu bodo levičarji rekli “rasizem”, novodobni greh 21. stoletja, za katerega so lahko po njihovem mnenju krivi izključno belci.

O sami kvaliteti ženskih zaporednih svetovnih prvakinj v nogometu, pa dovolj pove že podatek, da jih je na pripravah na prijateljsko tekmo proti Rusiji, ki so jo leta 2017 dobile s 4:0, s 5:2 nabrisala ekipa U-15 iz Dallasa. Fantje, ki jim še brki niso dobro pognali, so s s tremi goli razlike premagali svetovne prvakinje v nogometu.

Ivan Šokić