[Video] Levičarski Le Monde kritičen do ameriške ženske nogometne ekipe, ki je “večinsko bela” – sami so navajeni, da nogometna reprezentanca izgleda bolj “zagorelo”

Ameriška ženska nogometna reprezentanca 2019 (vir: EPA)

Francoski levičarski dnevnik Le Monde je vzel v zobe ameriško žensko nogometno ekipo, ki je na letošnjem ženskem svetovnem prvenstvu v Franciji v finalu ugnala Nizozemsko z 2:0. Po negodovanju Le Monda je preveč ameriških reprezentantk belih in premalo črnih.

Pri Le Mondu jih žalosti, da je nogometna ekipa, ki je “v ZDA postala simbol obrambe seksualnih manjšin in enakih pravic za moške in ženske”, premalo raznolika.

Avtorica članka Stéphanie Le Bars meni, da čeprav je delež nogometnih igralk, ki so “afroameriškega ali mešanega” porekla razmeroma visok, je večina igralk v prvi postavi belih. Quelle horreur!

Bolj kot šport jih zanima “plačna neenakost”
Na splošno Le Barsova hitro pokaže svoje barve. Bolj kot nogomet jo tako zanima vse drugo, kar nima zveze z najbolj priljubljenim športom na svetu. Tako ima polna usta hvale za ameriško “homoseksualno zvezdo Megan Rapinoe, ki je javnosti postregla s trditvijo, da “ne moreš zmagati brez homoseksualcev v svoji ekipi”.

Ravno tako je hvalila prizadevanja ameriške ženske nogometne ekipe, ki se bori “za enako plačilo”, kot ga prejemajo igralci moške nogometne ekipe, čeprav so nogometašice plačane v večjem odstotku od nogometašev.

Dejstvo je, da je moški nogomet daleč bolj priljubljen od ženskega. Posledično je več sponzorjev in zaradi tega tudi več denarja. Svetovno nogometno prvenstvo 2018, ki se je odvijalo v Franciji, je beležilo 3,6 milijarde gledalcev po svetu. FIFA je tako zaslužila kar 6 milijard dolarjev. Za primerjavo, žensko svetovno prvenstvo leta 2015 je beležilo borih 764 milijonov gledalcev.

Moški zaslužijo več, ker ustvarijo več dobička
Pogoj za enako plačilo je enako delo. Ženski nogomet je po profitu daleč za moškim. Medtem ko so moški na svetovnem prvenstvu v JAR 2010 pridelali štiri milijarde dobička, so ženske komaj 73 milijonov. S tega vidika je seveda smiselno, da bodo nagrade za moške občutno višje od nagrad za ženske.

O sami “zastopanosti” v športu pa lahko rečemo, da je ta postala zgolj zadnja rana v kulturnih vojnah, ki jih bijejo razni politični, kulturni in družbeni komentatorji. Ob tem se v imenu tolerance, raznolikosti in odpravljanja zgodovinskih krivic pozablja, da je na primer v ZDA večina vrhunskih košarkarjev črnih, kakor tudi večina igralcev ameriškega nogometa. Če bi bilo tudi tam poskrbljeno za “reprezentanco”, bi to pomenilo, da bi dobršen del črnih igralcev končal s svojo športno kariero, saj belci še vedno predstavljajo večino v ZDA.

Svetovne prvakinje premagala ekipa fantov U-15

Po tej logiki bi bilo edino primerno, da so enako zastopani tudi v vseh športih. A temu bodo levičarji rekli “rasizem”, novodobni greh 21. stoletja, za katerega so lahko po njihovem mnenju krivi izključno belci.

O sami kvaliteti ženskih zaporednih svetovnih prvakinj v nogometu, pa dovolj pove že podatek, da jih je na pripravah na prijateljsko tekmo proti Rusiji, ki so jo leta 2017 dobile s 4:0, s 5:2 nabrisala ekipa U-15 iz Dallasa. Fantje, ki jim še brki niso dobro pognali, so s s tremi goli razlike premagali svetovne prvakinje v nogometu.

Ivan Šokić

 • skorpijon93

  izgnat levičarje !

 • Nata

  Saj ni potrebe, da bi bila ” zagorela ” tako. kot francoska moška reprezentanca.
  Da pravzaprav ne veš, čigavi so !!

 • samsara

  Hm, predsednik Francije Macron, je belec. Kako zoprno!
  Njegova staražena je tudi belka. Še bolj zoprno!
  Domnevam, da je vsaj eden od njiju, ali pa sta nemara celo oba, rasista.
  Beli predsedniški par v Franciji dandanes! Pa to je res že nesprejemljivo!

 • xtc

  Kaj koga briga,kak team ima kdo.
  Z zakonom je treba odpraviti razne kvote in razne neumnosti levakov,kot take topoumne komentarje levo umne umske bolnice.
  Vsakdo,ko si izbira deloven ali bilo kak team,ne sme gledati na razne kvvote in bedastoče,če noče ,da poslovno propade enako velja za športne teame.Če nek delodajalec ima pač filozofijo ,da pač ne zaposljuje črnih je pač to njegov problem ne rasizem ima pač svoje prepričanje in zahteve,seveda je neumno govoriti o tem ,da nekdo ne bo zaposlil črnca ali babnice ,če dosegata ali presegata pričakovanja,ki so postavljena.
  Zakaj npr.,delodajalci raje izberejo belega kot črnega ali muslimana nima nobene veze z rasizmom ampak v 99% zaradi manj težav in doseganja nivoja zahtev.
  Zagotovo nihče od delodajalcev na nekem gradbišču kjer se zadeva že mudi ob dvanajstih koče četrtina klanjanje do enih-preprosto ne gre.
  Skratka težava sploh ni v barvi ali veri pač pa v vedenjskih vzorcih in doseganjih standardov to zanima delodajalca.
  Posiljevanje nekoga da mora imeti toliko črnih ali muslimanov je abotnost ne enakopravnost-enakopravnost pomeni,da se morajo vsi na enakem testu izkazati kot sposobni,še le nato pridejo na vrsto šefove kaprice,ampak v većni primerov se zadeve zataknejo že na začetni fazi ne pri šefovih kapricah in se že nedoseganje zahtev in norm skuša prikazati kot rasizem,homofobijo itd.

 • tramal

  Zakaj ne protestirajo da je francoska moška in ženska reprezentanca devedeset procentno črna.Ato je pa normalno za njh.

  • KAPIBARA

   Za njih je normalno vse, kar ni normalno..

 • KAPIBARA

  Pa saj športno ekipo ne sestavljajo športniki po barvi.. !! Sestavljajo jo odlični športniki, ki obvladajo ta šport..
  Ne more, v opernem zboru, stat nekdo, ki nima posluha.. ali pa nekdo kuhat, ki to ne obvlad..
  Kaki bedaki so ti levičarji- leftardi..
  Pa ne more biti normal, pa da je levičar..

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!