fbpx

[Video] Lukašenko na skrivaj zaprisegel in še dodatno podžgal protestnike

Inavguracija beloruskega predsednika Alexandra Lukašenka. (Foto: epa)

Beloruski samodržec Alexander Lukašenko je v sredo, 23. septembra 2020 na hitro prirejeni inavguraciji ponovno prisegel za še en predsedniški mandat, ki bo trajal pet let. V državi še vedno protestira na tisoče ljudi, ki ne morejo sprejeti, da je Lukašenko na predsedniških volitvah 9. avgusta osvojil kar 80 odstotkov vseh glasov.

Ko je javnost izvedela, da je beloruski predsednik Alexander Lukašenko še enkrat, tokrat bolj potihem in brez fanfar, prisegel kot beloruski predsednik, so se razjarjeni nasprotniki “zadnjega evropskega diktatorja” odpravili na ulice, kjer je prišlo do spopadov s policijo.

Po poročanju Reutersa je bila policija prisiljena uporabiti vodni top. Oglasila se je tudi poraženka predsedniških volitev, ki se trenutno nahaja v tujini, Svetlana Tihanovska in Lukašenkovo zaprisego označila za “poskus kraje oblasti.”

Na inavguraciji je bilo več stop povabljenih. Lukašenko je zbranim sporočil, da Belorusija potrebuje varnost in konsenz v času ko se svet nahaja na robu nove krize. “Ne smem in nimam pravice, da bi zapustil beloruski narod,” je poudaril Lukašenko, po rodu Ukrajinec in eden najbolj gorečih zagovornikov propadle Sovjetske zveze.

Aretiranih nekaj čez sto protestnikov
Na tisoče protestnikov je okupiralo ulice v Minsku in mahalo z rdeče-belimi zastavimi, ki so barve opozicije. Beloruska tiskovna agencija trdi, da je bilo aretiranih približno deset protestnikov, nevladna organizacija Spring 96 vztraja, da je bilo aretiranih najmanj 116 protestnikov. Uradni podatki za zdaj še niso na voljo.

“Kakšna farsa. Prirejene volitve. Lažna inavguracija … Njegova nelegitimnost je dejstvo, z vsemi posledicami, ki pridejo zraven,” je stanje v Belorusiji komentiral litvanski zunanji minister Linas Linkevicius. Ravno Litvanci so bili tisti, ki so Tihanovski ponudili zatočišče, ko je dan po volitvah sama prostovoljno zapustila Belorusijo in pozvala svoje privržence naj se ne izpostavljajo nevarnosti in preprečijo provokacije.

Lukašenko je zaprisegel, da bo “zvesto služil državljanom Belorusije, spoštoval in ščitil pravice in svoboščine oseb in državljanov” ter branil ustavo.

Ivan Šokić