fbpx

[VIDEO] Migranti z orožjem napadli osebje azilnega centra, ker jim ni dalo sladkarij

Posledica razdejanja v azilnem centru na Švedskem (foto: printscreen/Dailymail)

Skupina 19 moških je z orožjem napadla osebje v azilnem centru za otroke na Švedskem, ker eden izmed njih ni dobil sladkarij, ki jih je zahteval. Delavci so morali, da so si rešili življenja, zbežati in se zakleniti v sobo, kjer so bili zaprti, vse dokler ni prišla policija. 

Moški napadalci so bili v oskrbi v azilnem centru v Emmabodi na jugovzhodu Švedske. Incident se je zgodil le nekaj dni po umoru 22-letne švedske prostovoljke Alexandre Mezher, ki se je vmešala v pretep v zavetišču za mladoletnike.

“Grozno. Od beguncev, ki bežijo pred vojno, bi človek pričakoval, da želijo priti v prostor, kjer je mir in tišina,” je povedala stanovalka, ki živi v bližini centra. Razdejanje in odziv si lahko pogledate v spodnjem videoposnetku.

Nasilneži napadli zaradi sladkarij
Nasilni izbruh migrantov se je začel, ko je uslužbenka zavrnila zahtevo enega izmed njih, ki je želel sladkarije. Ta je poklical množico prijateljev, s katerimi so skupaj začeli razbijati okna in razgrajati po centru. Nato so hoteli s provizoričnim orožjem napasti osebje, to pa se je zaprlo v sobo in počakalo na prihod policije.

Policija je aretirala dva napadalca. 16-letnika je policija pridržala, drugega pa so nato izpustili.

Švedska je sicer v letu 2015 sprejela več kot 35 tisoč mladoletnih prebežnikov, ki so bili brez spremstva. To je devetkrat več kot leto prej. Napetosti v državi tudi sicer naraščajo, zato je švedski notranji minister Anders Ygeman napovedal, da bi Švedska v prihodnjih letih lahko vrnila 80 tisoč prosilcev za azil.

N. K.