[Video] Mimoidoči posneli hudo tragedijo v Teksasu, ko je moški zapeljal v pešce

Foto: Posnetek zaslona Twitter

Iz ameriške zvezne države Teksas poročajo, da je moški v Browsnvillu pred nastanitvenim objektom za migrante zapeljal v skupino pešcev. Število žrtev se je po najnovejših podatkih povzpelo na osem, najmanj 10 oseb je po navedbah policije poškodovanih.

Na avtobusni postaji ni klopi, zato so nekatere žrtve v nedeljo sedele tudi na pločniku, ko jih je okoli 8.30 zjutraj zadel voznik, je razkril  nadzorni video iz centra škofa Enriqueja San Pedra Ozanama. Policijski preiskovalec iz Brownsvilla Martin Sandoval, ki je v nedeljo zvečer potrdil zadnjo smrtno žrtev, je povedal, da policija še ne ve, ali je bilo trčenje namerno.

Direktor zavetišča Victor Maldonado je po pregledu posnetkov nadzornih kamer povedal, da je terensko vozilo znamke Range Rover prevozilo rdečo luč, ki je bila oddaljena približno 30 metrov. Pospešeno je vozil v ljudi, ki so sedeli tam na avtobusni postaji. “Zadeti so bili tudi nekateri ljudje, ki so hodili po pločniku približno 9 metrov od glavne skupine,” je razkril Maldonado in dodal, da so priče dogodka pridržale voznika, ko je ta poskušal pobegniti, in ga zadržale vse do prihoda policije.

Žrtve, ki jih je zadelo vozilo, so čakale na avtobus za vrnitev v središče Brownsvilla, potem ko so te preživele noč v zavetišču, je povedala sestra Norma Pimentel, izvršna direktorica katoliških dobrodelnih organizacij doline Rio Grande. Večina žrtev je bila moških iz Venezuele, je razkril Maldonado. V Brownsvillu se je v zadnjih dveh tednih zaradi nejasnih razlogov povečalo število migrantov iz Venezuele, so sporočile oblasti. V četrtek je bilo od približno 6 tisoč migrantov, ki jih je izsledila obmejna patrulja v dolini Rio Grande v Teksasu, kar 4 tisoč Venezuelcev.

Identiteta voznika še ni znana
Voznika so po poročanju The Associated Press odpeljali v bolnišnico zaradi poškodb, ki jih je utrpel, ko se je avto prevrnil, je povedal Sandoval. V avtu ni bilo potnikov in policija ni bila zmožna takoj ugotoviti voznikove identitete. Sandoval je dejal, da obstajajo tri možne razlage za trčenje: “Lahko bi šlo za zadrogiranost ali opitost, lahko nesrečo ali pa je bilo lahko namerno. Da bi ugotovili, kaj točno se je  zgodilo, moramo izločiti druge dve možnosti.” V bolnišnici voznik ni pokazal želje po kooperativnosti, vendar bo ta po odpustu iz bolnišnice odpeljan v tamkajšnji mestni zapor. “Potem mu bomo vzeli prstne odtise in (naredili) posnetek, nato pa bomo lahko končno ugotovili njegovo pravo identiteto.” Policija je proti vozniku že vložila ovadbo zaradi nevarne vožnje.

Policija je vozniku odvzela vzorec krvi in ga poslala v laboratorij teksaškega ministrstva za javno varnost, da bi se prepričali okrog prisotnost opojnih snovi v telesu. Povečanje števila migrantov ta teden je mestne oblasti Brownsvilla spodbudilo, da so na posebnem četrtkovem sestanku za nedoločen čas podaljšale razglasitev izrednih razmer. “Nočemo, da tavajo zunaj,” je v nedeljo po nesreči dejal mestni komisar Pedro Cardenas. “Zato se trudimo zagotoviti, da jim je čim bolj udobno, da jim ni treba iti ven in iskati nastanitev naokrog.” 

Sara Kovač